Bulić: Štrajk ide dalje

POZIVA RADNIKE DA SE NE OKREĆU JEDNI PROTIV DRUGIH
Bruno Bulić, predsjednik Sindikata Istre i Kvarnera, sazvao je danas konferenciju za novinare jer, kako kaže, stvari koje se događaju ne idu dobrim putem. Bulić poziva sve radnike komunalnih poduzeća da se ne okreću jedni protiv drugih i da ne odlaze raditi tamo gdje nije njihovo radno mjesto. Istaknuo je kako se nad radnicima vrši mobing, ukazujući na ono što se u Labinu radilo jučer navečer, a također i u Vodnjanu. Kazao je da je posao policije da ispita gradonačelnika Vodnjana Klaudia VItasovića  da li radnicima prijeti otkazom. Ističe da poslodavac pod prijetnjom otkaza traži da radnici dođu na posao.
Stoga Bulić poziva radnike da rade u svom gradu, a pulske radnike neka puste da se bore za egzistenciju.
Bulić je napomenuo kako je samo rekao poslodavcima koliko bi trebala iznositi božićnica, a ne i da je toliko treba platiti, dodajući kako su njegovi zahtjevi daleko ispod 2.000 kuna.
Naglasio je kako će poduzeće 1. Maj svoju uslugu odvoza smeća naplatiti, a tajnica Sindikata je napravila preliminarni obračun koliko bi trebao, po cjeniku, koštati jučerašnji odvoz smeća.
Cijena za kamion iznosi od 2.500 do 3.000 kuna, bez dva radnika i vozača. Deponiranje iznosi 50 kn/m3, a još bi se radnicima trebao platiti i noćni rad. Budući da je bilo oko 20 m3 smeća, iz toga proizlazi da bi jučerašnji odvoz smeća mogao koštati i više od 4.000 kuna.
„Štrajk ide dalje svojim putem“, izjavio je Bulić.
Na izjavu da radnicima se neće platiti sati provedeni u štrajku, Bulić odgovorno tvrdi, a kaže i da su radnici s time upoznati: „Više vrijedi radničko dostojanstvo nego 10 direktorskih plaća.“
Također kaže da je glavni razlog štrajka lažna solidarnost, da kada Grad ne može isplatiti božićnice, neće niti drugi.
Na pitanje novinara da novca za isplatu božićnica ima, te koji je glavni i osnovni razlog da Herculanea neće isplatiti božićnice Bulić odgovara: „Ne znam, mislim da to pitanje ne bi trebalo biti meni upućeno. Ja ću vam ipak odgovoriti. Da do skoro kraja 11. Mjeseca po planu poslovanja tog i ostalih društava, sve je išlo po planu. Prema tome, nijedan direktor nije iskazao zabrinutost da neće moći realizirati plan poslovanja kojim je bila obuhvaćena i božićnica. Direktivom gradonačelnika prema svojim direktorima, odnosno ravnateljima ustanova, koji ima sva obilježja mobinga, došlo je do tog poremećaja gdje je on njima zabranio da isplate božićnicu iz jednostavnog razloga, a to je provođenje lažne solidarnosti zbog nemogućnosti isplate božićnica radnicima koji rade u gradskoj upravi.“
Na pitanje koji su onda zahtjevi Sindikata, što se tiče iznosa božićnice, Bulić nije htio dati odgovor.
Na koji je kompromis Bulić spreman, odgovara: „Oni su ponudili 500 kuna u naravi koje će teretiti poslovanje 2010. godine. Normalno da mi to nismo mogli prihvatiti. Nakon toga se gradonačelnik digao i napustio prostoriju. Kada mi dobijemo poziv, usmeni ili pismeni, mi smo spremni razgovarati na bazi argumenata.
Nisu naši zahtjevi 2.000 kuna, to je bio plan poslovanja društva. Ništa nije crno i ništa nije bijelo, neka predlože nešto sivo, a da ne bude uvredljivo kao 500 kuna u naravi. Mislim da to nije korektna ponuda.“
 (E.O., foto: M. Angelini)

Facebook komentari