Što je Valentinovo i kako je došlo do obilježavanja dana zaljubljenih

14. VELJAČE OBILJEŽAVA SE DAN ZALJUBLJENIH DILJEM SVIJETA
Neki ljudi Valentinovo smatraju dan ljubavi, neki dan zaljubljenih dok neki čak misle kako je upravo taj dan marketinška izmišljotina kako bi se što više financijskih sredstava trošilo. Uz to , smatraju kako je to američki praznik koji se raširio po cijelom svijetu , a predstavlja konzumeristički tradiciju. No bez obzira na mišljenja , postavlja se pitanje kako je došlo do obilježavanja Valentinova.

Valentin je bio biskup u Terni nedaleko od Rima u 3. stoljeću. Postao je biskup sa svega 22 godine kada je na vlasti bio car Klaudije II koji je naredio da se njegovi vojnici ne smiju ženiti jer će ih to ometati u ratovima.

Svi su se pridržavali te naredbe osim Valentina. Valentin je u svoje slobodno vrijeme radio u vrtu kada mu je došla djevojčica i zamolila ružu za svog bolesnog prijatelja. Nakon nekoliko dana, djevojčica se vratila i rekla Valentinu kako je dječak bio jako sretan zbog poklonjene ruže na što joj je on darovao još jednu. Taj čin mu je dalo ideju da i sam posjeti bolesne, siromašne i usamljene te im pokloni cvijeće i druge sitnice. Tako se sve više pročulo za ljubaznog Valentina.

Kako je vidio ljubav među ljudima i kako su ga molili da ih vjenča, Valentin je zanemario carevu zapovijed i potajno je vjenčavao parove. Zatvor i pogubljenje ga nisu zabrinuli jer je vjerovao da je ljubav jača od svega.

Svemu dobrom dođe kraj, pa tako i potajnim vjenčanjima. Car Klaudije saznao je za neposlušnost Valentina i bacio ga je u tamnicu , a 14. veljače odrubljena mu je glava. U znak zahvalnosti, narod ga je proglasio svetim te odlučio da se 14. veljače slavi dan svetog Valentina.

Valentin je svojim postupkom pokazao koliko je ljubav bitna te kako se oko nje treba žrtvovati. Iako se ljubav treba slaviti svih 365 dana u godini, danas svojim bližnjima posebno pokažite koliko ih volite.

(REX)

Facebook komentari