Školarci sljedeće godine četiri puta odlaze na praznike

TURISTIČKE AGENCIJE UPOZORAVAJU DA ĆE OVAJ MODEL LOŠE UTJECATI NA OBITELJSKE BUDŽETE
Uz dosadašnje zimske, ljetne i proljetne, istarski učenici dobivaju i jesenske praznike, a zimski se dijele na dva dijela. Istarska županija donijela je u petak, 14. lipnja odluku o praznicima za učenike istarskih osnovnih i srednjih škola.

Iduće školske godine 2019/20., školarci će imati četiri puta praznike i to:
- Jesenski odmor: od 30. listopada do 4. studenog 2019. 
- Prvi dio zimskog odmora: od 23. prosinca 2019. i do 7. siječnja 2020.
- Drugi dio zimskog odmora: od 24. veljače do 2. ožujka 2020.
- Proljetni odmor: od 9. do 14. travnja 2020.

Nastavna godina počinje tjedan dana kasnije nego inače, 9. rujna 2019., a završava 17. lipnja 2020. godine.

Učenici će najvjerojatnije biti zadovoljni čestim odmorima, no djelatnici turističkih agencija ovakvu organizaciju školskih praznika vide nepovoljnom za same obitelji zbog financijske strane i činjenice da će im biti teže realizirati putovanja koja su možda planirali. 

Floris Milohanović, voditelj poslovnice putničke agencije Zeaturs kazao je da je cijela procedura oko donošenja odluka na državnoj te na županijskim razinama ove godine krenula prekasno. Tako je tek u travnju Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je Odluku o početku i završetku nastavne godine. U toj odluci svakoj se od županija pruža mogućnost da se izabere jedna od 4 modela školskih praznika (članak IV). Istarska županija izabrala je gore opisani model broj 4. „Teško će biti uskladiti sve te praznike, a da učenici ne gube kontinuitet i radne navike“, ističe Milohanović kao jedan od nedostataka ovog modela. No ova je odluka donesena nakon savjetovanja sa školama u Istri, od kojih je većina zagovarala upravo taj model praznika.

Što se tiče organiziranja putovanja, izleta, a pogotovo skijanja, Milohanović je istaknuo nekoliko nepovoljnih strana odluke o novom rasporedu školskih praznika. 

Skijanje u siječnju povoljnije je u tjednu od 6. do 12. siječnja

Neke od Županija poput Grada Zagreba i Primorsko goranske odlučile su se za model da zimski školski odmor traje do 10.1., odnosno da nastava započinje u ponedjeljak, 13.1., a ne 7. siječnja, kao u Istri. Tako je nemoguće da djeca iz dviju susjednih županija putuju zajedno u isto vrijeme. „Naime, tradicionalno skijaši iz Istre i Primorsko goranske županije idu u istim terminima na skijanje“, kaže Milohanović. „Turističke agencije još su unazad nekoliko mjeseci sklopile ugovore o zakupu kapaciteta - hotela/apartmana upravo za dosadašnji termin praznika što će zasigurno prouzročiti poslovne gubitke“, dodaje. 

„Tradicionalno se odlazilo na skijanje upravo u dosadašnjim terminima jer su cijene aranžmana, smještajnih kapaciteta i ski karti tada daleko jeftinije. Cijene u novogodišnjem terminu više su u prosjeku 70-100 %, a u veljači je na gotovo svim Alpskim svim skijalištima visoka sezona. Nisu cijene tako visoke kao za Novu godinu, ali opet su barem 50-60 % više od onih cijena u tjednu od 5.1./6.1. I to nije baš mala razlika kad je u pitanju obiteljski budžet. Dakle u modelu odmora po kojem će zimski praznici biti do 6.01. i u tjednu iza 23.2. znači da će obitelji taj isti aranžman na snijegu platili puno skuplje“. 

„S obzirom na to da ne pratimo godišnji rast europskih plaća koje prate povećanje cijena putovanja primijetili smo da su do sada obitelji sa 7 dana aranžmane smanjili na 5 dana skijanja. Pitamo se što će se dogoditi kada taj isti aranžman odjednom poskupi za do 70%.“

Možda će se neke obitelji odlučiti za skijanje tijekom drugog dijela zimskih praznika, od 24. veljače, no tada postoji problem s talijanskim skijalištima.  „Problem je tada dobiti kapacitete, jer su u Italiji tada praznici u školama - Settimana di Carnevale. Oni jako drže do toga i tada posebno putuju na snijeg. Kako većina skijaša iz Istre putuje u pravcu talijanskih skijališta to je veoma važan podatak, a kojeg su zasigurno u Ministarstvu prije donošenja Odluke predvidjeli“, kaže Milohanović. 

U svakom slučaju, odluka je donesena, a kako se bude odmicala nova školska godina i školski praznici, prednosti i nedostaci ovakvog modela praznika će se iskristalizirati. 

(REx/RŠ, Foto: arhiva)
 

Facebook komentari