Šest novozaraženih u Hrvatskoj, ukupno 2243, dvije osobe preminule

KONFERENCIJI ZA MEDIJE PRISUSTVOVAO I MINISTAR TURIZMA GARI CAPPELLI
U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je potvrđeno šest novih slučajeva zaraze koronavirsuom, a umrle su dvije osobe, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za medije. 

Četvero novooboljelih je iz Brodsko-posavske županije, a po jedan je novi slučaj u Osječko-baranjskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Maja Grba-Bujević rekla je kako je sada ukupan broj oboljelih od koronavirusa 2243.

Umrle su još dvije osobe; muškarac u KBC Split rođen 1963. godine i muškarac u Klinici za infektivne bolesti rođen 1977. godine. Time je ukupan broj umrlih od koronavirusa 99.  

Dosad je testirano ukupno 59.911 osoba, od kojih u posljednja 24 sata njih 1820.

Hospitaliziranih ima 15 manje, što znači da su u bolnici 102 pacijenta, od kojih je pet na respiratoru. 

Ukupan broj od ozdravljenih je 2011, a ukupno su na današnji dan bolesna 132 pacijenta. U samoizolaciji je 471 osoba.

"Svega 133 je aktivno oboljelih, to je izuzetno dobra brojka", kazao je Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Ministar Gari Cappelli govorio je o turizmu: "Bilo je puno upita o pojedinim segmentima turizma. Mi smo se sa službama dogovorili u detalje. Hoteli se pomalo otvaraju. Vidjeli ste pojačani dolazak ljudi, naročito iz Slovenije. Do 27.5. napravit ćemo web aplikaciju koju će turisti moći sami ispunjavati. Gosti neće morati čekati na granicama, već ispunjavanjem unaprijed će na granici prolaziti u par minuta."

"Krajem mjeseca ćemo dopustiti ulazak iz drugih zemalja koje imaju slične epidemiološke situacije", rekao je Cappelli. "Postoje sva objašnjenja na engleskom, turisti koji dolaze ne mogu reći da ne znaju kako se ponašati. Mi smo zaokružili, informacije će ovih dana ići prema turistima koji bi trebali doći krajem svibnja. U dogovoru s ministrima svih zemalja EU, Njemačka je izrazila želju da će oko 14.-15.6. otvoriti dolazak građana na more, a taj datum vrijedi i za Poljsku", kazao je Cappelli.

Nakon njega govorila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek: "S obzirom na brojne upite oko kulturnih događanja, htjela bih reći da smo jedna od prvih država u EU koja je počela s izdavanjem preporuka i postupnim otvaranjem kulturnog sektora." Najavila je 4.fazu popuštanja mjera, koja kreće nakon 27.5. "Mi ćemo revidirati preporuke za profesionalna kulturna događanja. Najveći broj upita je oko događaja koja okupljaju veliki broj ljudi, više od 500. Ne možemo za to napraviti jedinstvene upute. Sugerirano je da se za svaka događanja takva obrate Ministarstvu", kazala je.

Na upit kada će doći do popuštanja kontrole na granicama, Davor Božinović kaže da je teško govoriti o tome: "Svjesni smo, pratimo situaciju na granicama. Važno je da shvatimo da će se ulazak u Hrvatsku, pogotovo što se tiče turizma, pratiti s HZJZ-om. Ako se pojavi žarište, znamo kako reagirati."

"Jednom kad dobijete odgovor kroz aplikaciju, kad se prijavite adresom i brojem telefona gdje ćete boraviti u RH, nećete više ništa morati. Mi smo krenuli s turizmom, mi smo se otvorili prije svega Sloveniji. Krajem mjeseca se otvaramo prema Austriji, Slovačkoj, Češkoj, Mađarskoj.... Od ponoći do 13 sati u Hrvatsku je ušlo 5366 stranih državljana, najviše iz Slovenije", kazao je Božinović.

(Rex)

Facebook komentari