Šarolika lipanjska ponuda voća i povrća na tržnici

PULSKA TRŽNICA PUNA ZDRAVIH SEZONSKIH NAMIRNICA
Lipanj je mjesec kada dozrijevaju jagode, maline, borovnica, crni dud, ribizli, trešnje, višnje, kruška, breskva, nektarina, marelica. I dalje se može naići na šparoge, s obzirom na kišno vrijeme koje je obilježilo svibanj. Od povrća u lipnju tu su paprika, rajčica, krastavci, patlidžan, tikvica, kupus, kelj,  brokula, zelena salata, crveni radič, zeleni radič, matovilac, blitva, cikla, celer, mrkva, peršin, hren,  crvena rotkvica, krumpir, crveni luk, kukuruz, zeleni grašak, bob, grah mahunar. Ponuda je vrlo bogata i šarolika, a ovo je pravo vrijeme, uz nadolazeće vrućine da se počnemo hraniti laganijom zdravom hranom.

Osim što su odličnih okusa, ove namirnice bogate su vitaminima i mineralima:

Jagode
Mogu biti raznih oblika i veličina i sve imaju odličan učinak na zdravlje. Sadrže malo zasićenih kiselina, kolesterola i natrija. Dobar su izvor folne kiselina i kalija, a odličan izvor dijetalnih vlakana, vitamina C i mangana.

Trešnje
Odličan su izvor dijetalnih vlakana i vitamina C. 

Krastavac
Sadrže malo zasićenih masti, kolesterola i natrija. Dobar su izvor vitamina A, magnezija, fosfora i mangana, a odličan izvor vitamina C, K i kalija.

Na pulskoj tržnici ovih dana možete pronaći sve gore navedene namirnice, a osim toga, šetnja u hladovini kestena nudi zbilja lijep pogled na raznobojno voće i povrće i time privlači i domaće i turiste. 

(REx/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari