Senzacionalno! Otkriveno prapovijesno pećinsko slikarstvo staro preko 30.000 godina - VIDEO

U ROMUALDOVOJ PEĆINI U ISTRI OTKRIVENE PALEOLITIČKE PEĆINSKE SLIKARIJE
Međunarodni znanstveni tim otkrio je da u Romualdovoj pećini kod Limskog kanala postoje prapovijesne slikarije iz razdoblja paleolitika, stare više od 30.000 godina, na kojima su prikazani bizon, divokoze i ljudske figure. Dva hrvatska znanstvenika, Darko Komšo iz Arheološkog muzeja Istre i Ivor Karavanić s Odsjeka za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu, koautori su članka objavljenog u travanjskom broju jednog od najuglednijih svjetskih arheoloških časopisa Antiquity, u kojem je predstavljeno ovo otkriće.

Romualdova pećina nalazi se u Istri, u općini Kanfanar, na južnim obroncima Limskog kanala. Dugačka je stotinjak metara i poznata je po tome što je u njoj po tradiciji obitavao Sv. Romuald oko 1000. godine, te po tome što su u njoj otkriveni materijalni ostaci neandertalaca iz razdoblja srednjeg paleolitika.

Ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo danas je u Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca ponosno predstavio otkriće otkrivši kako je slikarije u Romualdovoj pećini zabilježio još 2010. godine kada je otkrio crteže izrađene crvenom bojom na zidovima pećine te pretpostavio njihovu pripadnost paleolitičkom razdoblju. Tu je pretpostavku 2017. godine potvrdio međunarodni tim pod vodstvom dr. Aitora Ruiz-Redonda.

U pećini su zabilježene 44 slikarije od kojih se ističe nekoliko crteža koji predstavljaju bizona, divokozu, shematizirane prikaze ljudi i trokute, koji mogu simbolizirati ženski spol.

Slikarije otkrivene u Romualdovoj pećini predstavljaju prvo otkriće te vrste u Hrvatskoj. Na Balkanu su prapovijesni figurativni prikazi otkriveni još samo u Rumunjskoj u pećini Coliboaia gdje također nalazimo prikaz bizona sličan ovom iz Romualdove pećine, dok su u pećini Badanj u Bosni i Hercegovini, pronađene paleolitičke gravure.

Pećinsko slikarstvo predstavlja najstarije sačuvane tragove ljudske umjetnosti. Znanstvenici su dugo vjerovali da je najstarije pećinsko slikarstvo iz razdoblja paleolitika bilo ograničeno samo na jugozapadnu Europu, točnije na sjevernu Španjolsku i južnu Francusku, gdje se nalaze i poznati lokaliteti Altamira i Lascoux. Nova otkrića u Istri i Rumunjskoj, međutim, pokazuju da se prapovijesne slikarije mogu naći i drugdje u Europi.

Pećinu i slikarije u njoj sada je potrebno do kraja analizirati, zaštititi i prezentirati. U okviru novog projekta, financiranog od Britanske akademije, međunarodni tim na čelu sa Ruiz-Redondom provest će dalja istraživanja u Romualdovoj pećini.
(REx/foto:Manuel Angelini, Arheološki muzej Istre/video:Renata Šimić)

Video vezan uz članak

Facebook komentari