Seminar „Izgaranje na poslu“ za djelatnike Doma za starije osobe u Puli

SEMINAR JE VODIO DR.MED.SC. PAUL ZLATKO PAVLOVIĆ
Za djelatnike Doma za starije osobe Alfredo Štiglić, Pula dana 24. rujna 2019. godine održan je prvi dio seminara “Izgaranje na poslu“ kojeg je vodio Dr. med. sc. Paul Zlatko Pavlović, psihijatar i internist s dugogodišnjem radnim iskustvom u SAD. Koliko nam je poznato ovo je prvi takav seminar u Puli i Istri s ovom tematikom.

Mnogi se zaposlenici bore s umjerenim stupnjem osjećaja teškoće na svom radnom mjestu, a da nisu svjesni kako opasno to može postati. Između emocionalnih bolesti i neprestanog stresa oni prolaze kroz faze razvoja sindroma izgaranja na poslu. Bez praktične pomoći često postaju emocionalno uskraćeni, anksiozni i depresivni.

Kod zaposlenika se javljaju simptomi emocionalne iscrpljenosti, depersonalizacije i pad osobnog postignuća. Depersonalizacija se očituje kroz promijenjeno osobno ponašanje prema korisnicima njihovih usluga. Postupno se povlače, pokazuju manjak sposobnosti da se nose s pritiskom na poslu, mogu postati cinični, uznemireni i izuzetno neljubazni i grubi prema svojim korisnicima usluga. Pad osobnog postignuća se očituje kroz neispunjenje radnog učinka i bezvoljnost da se popravi ovakvo stanje. Posljedice toga mogu biti dobivanje nesanice, gubitak kilograma, pojavljivanje osjećaja tjeskobe i depresije i potonuće u beznađe. Krajnja posljedica, nakon što se izgubi samopouzdanje, može dovesti do samoozljeđivanja i samoubojstva.

Na seminaru se osim simptoma koji mogu biti posljedica izgaranju na poslu moglo naučiti koje su faze izgaranja na poslu

a)(Od SLATKA FAZA – kada volite svoj posao, osjećate se potpuno ispunjenim poslom, ne postoji pretežak zadatak preko FAZA REALNOSTI kada zapažate da nije sve savršeno, vaš šef vam daje sve više i više teških zadataka koje trebate riješiti, ljudi vas „gnjave“, kritiziraju i dolazite kući sve kasnije i kasnije. Ulažete sve više vremena u posao a sve manje ste ispunjeni u društvenom i financijskom smislu i FAZE RAZOČARENJE (Nalazite se u zatvorenom krugu, umorni ste i frustrirani, nervozni, odjednom se počnete gubiti i mrziti, imate problem sa spavanjem, osjećate ljutnju, krivite
druge, postajete kritični prema nadređenima, osjećate se bespomoćno, tjeskobno, svakodnevno depresivno, često bolesno, osjećate stalnu beznadnost do FAZA ALARMA – počinju se uočavati fizičke promjene, trajno niste dovoljno sposobni, gubite samopouzdanje, osjećate se nesposobnima da unesete bilo kakve promjene u svoj život, život se čini bez smisla, može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje i život te osjećate trajno beznađe.)

b) koje su faze rješavanja problema (IDENTIFICIRATI stresore, okidače na poslu koji se pojavljuju u kombinaciji s tjeskobom, depresijom i ostalim simptomima sagorijevanja; PRONAĆI način kako se nositi s sindromom sagorjevanja; AKO je moguće, izbjegnite sindrom sagorijevanja; PLANIRAJTE oporavak od sindroma sagorijevanja)

c) koji je tretman prije izgaranja na poslu ili liječenje kad su posljedice prisutne (Razviti zdrav
životni stil; koristiti redovitu, zdravu odgovarajuću prehranu; smanjiti ili izbaciti uporabu
kofeina i nikotina; redovito vježbati kako bi održali dobru fizičku kondiciju; osigurati redovno
vrijeme za odmor, opuštanje i spavanje; Ako je potrebno, prilagodite raspored odgovornosti kod kuće i na poslu; prekinuti aktivnosti koje nisu potrebne, a predstavljaju teret; ako je moguće, promijenite stresnu situaciju ili svoj odnos prema toj situaciji; držite se humora u situacijama koje mogu izazvati stres; održavati ravnotežu između posla i rekreacije; usporiti, pronaći vrijeme za opuštanje; podijelite proleme s prijateljima i obitelji, oslonite se na društvenu potporu, po potrebi potražite stručni savjet. Iz vlastitog iskustva s brojnim pacijentima, voditelj seminara izjavio je da je mnogim pacijentima pomogla molitva Bogu, čitanje Biblije i pridržavanje savjeta nađenih u njoj.

Oko dvadeset pet zaposlenika, uključujući ravnateljicu i članove Uprave Doma sudjelovalo je na ovom seminaru. Sudionici seminara dali su vrlo pozitivne povratne informacije o održanom seminaru te pokazali zainteresiranost za samotestiranje izgaranja na poslu i nastavak seminara.

Provođenje seminara organizirala je Udruga Logos Media iz Pule koja se nada da će se ovakvi tipovi edukacije proširiti na ustanove čiji se zaposlenici prvenstveno bave pomagačkim zanimanjima kao što su škole, bolnice, socijalne ustanove, zatvori i kaznionice i slične institucije.

(Tekst: Janko Žufić / Foto: Nevenka Pavlović)

Facebook komentari