Savjeti vatrogasaca za ljeto bez požara - VIDEO

DINO KOZLEVAC ZA ČITATELJE REGIONAL EXPRESSA IZDAO POSEBNE UPUTE I SAVJETE
Odlukom Skupštine Istarske Županije o uvjetima loženja vatre na otvorenom prostoru u periodu od 1. lipnja do 31. listopada 2019. godine zabranjeno je loženje vatre na otvorenom prostoru na području Istarske Županije što je redovna preventivna mjera u sklopu zaštite od požara.

To je period visokih temperatura, sušnih razdoblja bez oborina, suhe vegetacije i visoke opasnosti od nastanka i širenja požara na otvorenom prostoru.

U većini slučajeva uzrok požara je ljudska nepažnja poput odbacivanja gorućih šibica i opušaka u prirodu, ostavljanje upaljača u vozilima pod udarom sunca te roštiljanje u prirodi.

Za nepoštivanje ove Odluke predviđene su novčane kazne za pravne i fizičke osobe kao i nadoknade troškova intervencije gašenja nastalog požara i odgovornost za nastalu štetu i moguće žrtve. Stoga se pozivaju sve pravne i fizičke osobe na području Istarske Županije da se pridržavaju navedene zabrane.

S obzirom na to da je jako važno što ranije uočavanje požara, Dino Kozlevac, županijski vatrogasni zapovjednik, apelira na građane da pozivom na 193, 192 ili 112 prijave pojavu vatre na otvorenom prostoru kao i bilo koju ugrozu po ljude i imovinu.

„Svima, pa i našim gostima koji tijekom naredne turističke sezone budu boravili u Istri, jamčimo najbolju kvalitetu zaštite. Dat ćemo sve što našoj moći da im omogućimo uvjete kakve imaju kod kuće, a u određenim slučajevima čak i bolje nego u nekim zemljama“ poručio je Kozlevac.
(REx/ST/RŠ)

Video vezan uz članak

Facebook komentari