“Sarajevu u pohode - Gradovi nadživljuju rušitelje”

IZLOŽBA  FOTOGRAFIJA JOSIPA UŠLAJA U KiNU VALLI 
Izložba fotografija Josipa Ušaja pod nazivom "Sarajevu u pohode-Gradovi nadživljuju rušitelje" otvorena  dana 11.10.2017. u Kinu Valli u Puli. 
na izložbi je bilo izloženo oko stotinjak fotografija.
Autor Josip Ušaj  inženjer elektrotehnike, Splićanin je koji živi u Zagrebu i  poznati stručnjak za umjetničku rasvjetu spomenika kulture, starih gradova i povijesnih jezgri, a u tom mu je poslu fotografija bila nužna podloga za rad. Na ovoj izložbi izloženo je oko stotinjak njegovih fotografija nastalih za vrijeme njegovog angažmana  na projektima rasvjete Sarajeva.  Ovaj foto ciklus, u četiri konceptualna dijela - "Spomenici", "Ljudi", "Ulice" i "Ranjeno Sarajevo"  svjedoči o autorovoj  fascinaciji tim šarmantnim gradom, ali i potresenošću uslijed njegova razaranja, čije su rane još uvijek vidljive. Grad dubokih rana, materijalnih i ljudskih, bio je pod opsadom dulje od Lenjingrada, a netko je negdje napisao: "Sarajevo ti na mah zahvati rubne dijelove srca, a potom polagano i njegovo središte, ostavljajući neizbrisivi trag".
Izložba je održana uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske i @Nacionalne Zajednice Bošnjaka Istre.
Govoreći o aktivnostima Nacionalne zajednice Bošnjaka Istre, jučer su njeni čelnici podsjetili da je u njihovoj organizaciji prije desetak dana u Gradskoj knjižnici održana zanimljiva tribina "Kad intelektualci utihnu, što nam slijedi?", na kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Esad Bajtal, akademik Slavo Kukić i Mustafa Kapidžić. Također, na internetskoj stranici zajednice moguće je besplatno otvoriti pdf vrijedne knjige pulskog psihologa i člana Programskog savjeta NZBI-e prof. Dževdeta Hadžiselimovića "Klima se mijenja, a mi...".
Uskoro će, pak, 28. rujna u hotelu Histria, biti održan znanstveni skup "Organizacijski oblici bošnjačke nacionalne manjine", dok će se sredinom studenog u istom hotelu održati tradicionalni Festival bošnjačke kulture. (REX/foto Elvis Malagić)

Facebook komentari