Sanja Radolović: Sustav kontrole i upravljanja EU fondova je u kaosu

PULSKA ZASTUPNICA SDP-a U HRVATSKOM SABORU
Jučer je na temu sredstava EU fondova, u Hrvatskom saboru, govorila Sanja Radolović, pulska zastupnica SDP-a. U svom obraćanju između ostalog je rekla: 

"Ono što znamo jest da će Hrvatskoj od 2021. – 2027. biti na raspolaganju 12,7 milijardi eura, međutim ne znamo kako i s kojim kadrovima ćemo zaista i povući ta sredstva iz EU. Cjelokupni sustav kontrole i upravljanja EU fondova je u kaosu. Tek 36% isplaćenih sredstava od 10,6 milijardi koje smo imali na raspolaganju od 2014. – 2020. Do sada nije bilo snažne poluge unutar Ministarstva koja je koordinirala sustav. Kadrovi u tom sustavu rade za niske plaće i bez iskustva, a kada steknu iskustvo odlaze raditi u privatne konzultantske kompanije za duplu plaću. 

Nije normalno da referent u tom sustavu s završenim fakultetom radi za 6.000 kn neto plaće, a vodi nekoliko višemilijunskih zahtjevnih infrastrukturnih projekata. Korisnici prilikom prijave projekata iz EU fondova i dalje se suočavaju s kompliciranim i opsežnim natječajnim procedurama koje nam nije nametnuo nitko iz EU već si ih je Hrvatska sama nametnula! 

Evaluacija i odabir projekata se svodi na broj aktivnosti i model najbrži prst, bez realne ocjene kvalitete. Izrada operativnih programa koji su preduvjet povlačenja jednog jedinog eura iz EU debelo kasni, a pišu se iz ureda u Zagrebu, umjesto da se ostvarila komunikacija s korisnicima na terenu i da se operativne programe priprema prema projektima koji stoje u ladici, rezultat čega će biti lista lijepih, ali nikad ostvarenih želja! I zaključno, primjena Zakona o javnoj nabavi za korisnike EU sredstva nadilazi zdrav razum i gotovo nema projekta u Hrvatskoj koji nije dobio financijsku korekciju mahom zbog „zaboravljenog zareza“ u dokumentima!"

(REX)

Facebook komentari