Rovinj Photodays u Muzeju za umjetnost i obrt

ZAGREB, ČETVRTAK, 18. LISTOPAD 2018.
Izložba fotografija finalista i pobjednika natječaja Rovinj Photodays, njih ukupno dvadeset, bila je središnja točka događanja na festivalu održanom  4. i 5. svibnja u Rovinju, a zagrebačku premijeru moći će se razgledati u Muzeju za umjetnost i obrt od 18. listopada. Izložba će biti otvorena do 18. studenog 2018.

Šest hrvatskih autora našlo se među finalistima ovogodišnjeg međunarodnog fotografskog natječaja Rovinj Photodays. Tea Štokovac osvojila je prvo mjesto u kategoriji Akt/Tijelo, Ivan Buvinić na trećem je mjestu kategorije Arhitektura, Zvonimir Tanocki na drugom mjestu Dokumentarne fotografije, Denis Butorac na drugom mjestu kategorije Moda, dok su u kategoriji Pejzaž Nina Knežević i Brigita Ercegović zauzele drugo i treće mjesto! Među finalistima su i tri autora iz Slovenije, tri iz Srbije, tri iz Makedonije te po jedan autor iz BiH, Grčke, Italije, Njemačke i Slovačke!

Na ovogodišnji je natječaj do 31. siječnja pristiglo više od više od 12 000 fotografija autora iz 46 država, a kako je i očekivano, brojem prijava prednjačili su fotografi iz regije. Žiriranje se odvijalo u dva kruga. Nacionalni selektori i Savjetodavni odbor festivala preuzeli su sve radove i suzili izbor glavnoj selektorici Gabrielli Uhl, koja je odabrala po tri finalista u svakoj kategoriji.

Glavna selektorica je Grand Prix festivala uručila Sonji Žugić, profesionalnoj fotografkinji iz Beograda, pobjednici u kategoriji Dokumentarne fotografije.
Osvajanje ove nagrade znači novu samostalnu izložbu na festivalu Rovinj Photodays 2019. s pripadajućom pratećom publikacijom te nagradu  supokrovitelja, tvrtke Maistre.

Na izložbi u Muzeju za umjetnost i obrt bit će izložena i samostalna izložba prošlogodišnjeg dobitnika Grand Prix-a Domagoja Burilovića, pobjednika u kategoriji Umjetničkog koncepta. Kustosica izložbe, Iva Prosoli, ističe kako se Burilovićev Post Factum „bavi onim što je u suvremenom hrvatskom trenutku izuzetno aktualno: ukazuje na rastakanje činjenica, na brisanje i gubitak istine, nakon čega neminovno slijede konstrukcije i mitovi, i naravno - manipulacije. Same fotografije likovno su vrlo uzbudljive, bogatog kolorita, raznolikih tekstura, mjestimice apstraktne.“

Uz izložbu finalista, na danima Photodays-a u Muzeju za umjetnost i obrt, moći ćete pogledati i izložbu fotografija pobjednika velikog nagradnog HUAWEI Foto Maratona, koji se održao na ovogodišnjem Rovinj Photodays festivalu! Dvadeset i pet odabranih natjecatelja ove godine smo pomakli od sigurnosti njihovih foto objektiva te im dali one mobilnog aparata. Uz Huawei P20 Pro, s trostrukom Leica kamerom, natjecatelji su u kratkom vremenu morali pokazati svoju kreativnost u pet različitih kategorija: Noćna, Arhitektura, Portret, Pokret i Selfie!

(REX)

Facebook komentari