Rovinj je spreman za proslavu blagdana Svete Eufemije

PREDSTAVLJEN PROGRAM ZA DAN GRADA !
Povodom Dana grada i blagdana Svete Eufemije, u ponedjeljak, 11. rujna, u Gradskoj palači održana je tiskovna konferencija za medije na kojoj je predstavljen bogat program proslave, koji je i ove godine obilježen nizom društvenih, kulturnih i sportskih događanja. Na konferenciji su prisustvovali dogradonačelnik Marino Budicin, pročelnica Ureda Gradskog vijeća i gradonačelnika, Maria Črnac Rocco, pročelnica upravnog odjela za društvene djelatnosti, Edita Sošić Blažević, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Grada Rovinja, Dubravka Svetličić i tajnik rovinjske Sportske zajednice, Gianni Rocco.

"Tradicionalno je mjesec rujan u znaku mnogobrojnih manifestacija za Dan Grada i blagdan sv. Eufemije, nakon još jedne izuzetno uspješne turističke sezone po broju noćenja, koja je također bila bogata raznoraznim programima i događajima", izjavio je dogradonačelnik. Kulturno-umjetnički dio programa predstavila je ravnateljica POU-a, Dubravka Svetličić, naglasivši kako je u ovom periodu moguće razgledati razne umjetničke izložbe, počevši od onih Joana Miròa i Damira Sokića u Muzeju Grada Rovinja, zatim izložbu fotografija Mattea Cardina u CVU «Batana», likovne radove Dragane Sapanjoš u Crkvi sv. Tome te međunarodnu izložbu gluhih umjetnika u MMC-u.

Najmlađe večeras u MMC-u očekuje kazališna predstava za djecu u produkciji Male scene iz Zagreba, dok će u srijedu, 13. rujna u Crkvi sv. Franje nastupiti učenici glazbenog odjela OŠ «Vladimir Nazor». Na glavnom trgu od četvrtka pa do nedjelje u večernjim će satima publiku zabavljati rovinjski sastavi i izvođači.

U utorak 12. rujna u Muzeju Grada Rovinja biti će predstavljena izložba «Pariški opus» Bruna Mascarellija, a u srijedu 13. rujna na platou ispred Crkve sv. Eufemije biti će predstavljen projekt «Knjiga troškova gradnje zvonika Crkve sv. Eufemije, 1654-1680».

Što se tiče sportskog djela proslava, kako je naglasio tajnik Sportske zajednice, Gianni Rocco, u gradu nas ovaj tjedan očekuje sveukupno 18 sportskih manifestacija. Najposebnija biti će zasigurno «Od punte do punte morem i kopnom», tradicionalna sportsko-edukativna manifestacija na kojoj sudjeluju plivači i batane na jedra sa morskog djela obale te trkači i biciklisti duž kopnenog djela obale. Sudjelujući u ovoj zahtjevnoj i istodobno sinkroniziranoj utrci, učesnici žele ukazati na vrijednosti netaknute obale, vrijednosti rekreativnog bavljenja sportom, na pomalo zaboravljene izvorne nazive rtova, na sigurnost kupača u moru, te na ljepotu kretanja morem batanom sa živopisnim jedrima uz poruku «Volim Rovinj, njegovu prekrasnu obalu i njegovo sigurno more». Učesnici se mogu priključiti na bilo kojoj od etapa koje su objavljene na Facebook stranicama manifestacije.

U petak se također održava i vaterpolo turnir Memorijal Nikša Kalačić na Delfinu, dok su za subotu na trgu organizirani sportski programi za najmlađe i 14. Biciklijada Dana Grada. Ove će se godine po prvi put, u organizaciji rovinjskog Golf kluba, održati „Prvi pozivni golf turnir Sv. Eufemia“ na terenima Adriatic u Savudriji s početkom u 12 sati.

U petak, za Dan Grada, u MMC-u će se održati Svečana sjednica Gradskog vijeća, a navečer će trg ugostiti rovinjski Festival vina „Rovino“ i glazbeni program. U subotu, nakon svečane mise na Trgu Riviera građani će moći besplatno ručati srdele. U 13 sati sa Maloga mola kreće se do Banjola gdje će u podmorje biti postavljen kip sv. Eufemije na inicijativu KPA «Rovinj-Rovigno» i Turističke zajednice, a u večernjim satima, u crkvi sv. Eufemije održati će se tradicionalna smotra zborova u organizaciji rovinjskog zbora «Rubino».
Istog dana, održati će se i sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u Ulici Pietro Ive te na Trgu na mostu.

Tijekom tjedna, u Rovinju će boraviti i rovinjski iseljenici, članovi udruge Famìa Ruvignisa, koji će sudjelovati i na tradicionalnoj «Večeri u obitelji» u Zajednici Talijana.
Ni ove godine, Grad nije zaboravio na svoje najpotrebitije građane, pa će tako podijeliti 400 paketa hrane i higijenskih potrepština za korisnike prema rješenju Centra za socijalnu skrb, Crvenog Križa te patronažne službe. Pakete je moguće podići u prostorijama gradskog Crvenog križa od 12 do 14. rujna od 9 do 12 sati.

PROGRAM POGLEDAJTE NA LINKU:  Program-Dana-Grada-i-blagdana-Svete-Eufemije.pdf

(rex/ Manuel Angelini)

Facebook komentari