Roditelji se brinu oko upisa u srednje škole i na fakultete

PREMA ISTRAŽIVANJU, RODITELJE BRINE I NEMOGUĆNOST KVALITETNOG SUSTAVA OCJENJIVANJA
U proteklom razdoblju izazova je bilo puno. Jedan od većih zasigurno je bio i prebacivanje škole u virtualnu i to za sve razine obrazovanja, od malih prvašića do studenata. Dnevne sobe tako su postale puno više od mjesta okupljanja obitelji, postale su i uredi i učionice i dvorane za tjelesni odgoj. Kako tu prilagodbu doživljavaju roditelji učenika osnovnih i srednjih škola, ekskluzivno donosi Dnevnik Nove TV u istraživanju koje je provela agencija IPSOS.

Iako se sve dogodilo jako brzo i to u ne-izvjesnim i složenim okolnostima, roditelji su u gotovo 50% slučajeva zadovoljni funkcioniranjem on-line nastave za učenike. S nekim je elementima zadovoljno 21% roditelja, ali s nekima i nije. Misle kako ima prostora za poboljšanja. Svoje nezadovoljstvo funkcioniranjem on-line nastave izrazilo je 23% roditelja. Njih 8% ne može se odlučiti kako bi ocijenili današnji način školovanja.

Što se tiče zadovoljstva među roditeljima djece u osnovnoj i srednjoj školi, prema rezultatima istraživanja, 5% je više nezadovoljnih roditelja srednjoškolaca. Najveći broj roditelja navodi kako se brinu oko budućih problema vezano za upis u srednje škole i na fakultete - njih čak 46%. Na drugom mjestu je nemogućnost kvalitetnog sustava ocjenjivanja učenika i zaključivanja ocjena, što ističe 40% roditelja. Na trećem mjestu, s 36% je prevelika potreba za angažmanom roditelja. Recimo i da je ovaj treći navedeni razlog značajnije izražen kod roditelja djece koja idu u osnovnu školu.

U prvih 5 najvećih problema online nastave, prema mišljenju roditelja, još ulaze i problemi oko previše gradiva i obveza za učenike. Iako mali broj, njih 2%, ima tehničke probleme, od 20% do 25% roditelja smatra kako ova vrsta nastave zahtijeva preveliku informatičku pismenost učitelja, djece i roditelja. Također, smatraju kako stvara probleme u kućanstvu zbog potrebe učenika za korištenjem kućnog računala koje koriste i drugi ukućani.

(REX)

Facebook komentari