Retrokutak Daria Mlakara: Čistač cipela na 5.Aveniji

SJEĆANJE NA PRERANO PREMINULOG PRIJATELJA

Na nedavno održanom „Megapunk spektaklu“ 31. srpnja 1996. godine u Rock clubu Uljanik u Puli, osim već dokazanih “Kud Idijota“, te nadolazećih „F.O.B.“, i „Dark busters“, pulskoj se publici predstavio izvođač koji je gostujući u samo jednoj pjesmi prilikom nastupa „Kud Idijota“ oduševio i zaintrigirao nemali broj nazočnih.

Marietto Dobrić, starijim Puljanima dobroznana faca iz ranih godina i postava „Kud Idijota“, iza kojeg su u nasljeđe ostale neke i danas izvođene pjesme, već desetak godina živi i radi u New Yorku baveći se svime i svačime. Premda je uzaludno objašnjavanje svog najnovijeg zanimanja – Shiatsu liječenja opisao kao „čišćenje cipela na petoj aveniji“ mnogi koji ga znaju spremno će to objašnjenje pripisati Mariettovom nevjerovatnom poimanju humora.

„Zhel“, poznati pulski art-glazbenik, tijekom četvrtog A&M festivala bio je doslovno oduševljen pozitivnom energijom ovog Amerikanca istrijanskog podrijetla, te je njemu i Dr. Fricu (Kud Idijoti) dodijelio epitete „najboljeg dvojca (dua) Festivala“.

Odlično se uklapajući u ležernu atmosferu festivalske Pule, Marietto Dobrić uspio je ono što nikome od pulskih glazbenika nije pošlo za rukom, okupio je, naime, gotovo sve u svoj projekt Marietto + I.R.A., tako će čuveni studio „Ear“ u Štinjanu imati još jedan razlog da zauzme povijesno mjesto. Mariettove pjesme „Blinda je hodila zgoru“, „Filozofirala – Filozofirakva“, „Kad sam bija panker ja“ i druge odsvirali su Kud Idijoti, F.O.B., Dark busters, Hall Fontana, Beli i Ivica (ex The Spoons) te mnogi znani i neznani junaci koje je ovaj fenomenalni čovjek uspio vrbovati.

Ljetni sponzor grupe „Kud Idijoti“ (plaćao je sve ture) 13. kolovoza vraća se u Ameriku, no, dobri duh ovog glazbenika zasigurno će kružiti Pulom do sljedećeg ljeta.

Uredio: Diego Bosusco Ptica

Fotografije: AR/ČEMPRESS

Facebook komentari