Restoran «Fra & Kat», Premantura

DOVRŠENA SIMFONIJA
Jeste li znali da se još uvijek ne zna zašto Schubert nije priveo kraju svoje remek-djelo, «simfoniju br. 8» nazvanu «nedovršenom»? No, ipak nešto nedovršeno ostalo je do današnjih dana savršeno u svojoj melodiji, nadahnu?u i bogatom lirizmu. U svom muzi?kom radu, koji ga je uvijek zaokupljao i u kojem je ostavio sretne i blistave pronalaske ustrajao je beskompromisno. Zašto Schubert kada slijedi mali osvrt na restoran «Fra & Kat» u Premanturi?! Pa, ?ini nam se da je i taj restoran jedno malo remek djelo svojih vlasnika što ga skladaju kao simfoniju koja nikada ne?e biti dovršena. Upravo zbog perfekcije kojom se povode u svim svojim nastojanjima da budu i ostanu na vrhu restoranske ponude. Njihovi plodovi mora, ribe, rakovi, školjke ne znaju za termin «zamrznuto». Svježi su na pladnju, svježi u idejama i opremanju unutarnjeg prostora. Svježina naprosto izvire iz ljudi koji ga vode! Ipak, carpaccio u kojem smo uživali nikako nije bio nedovršen. Bio je više nekako poput, slavne «Serenade» iz ciklusa «Labu?i pjev». Ljubavna pjesma pod prozorom neke drage (dragog) trebala bi baš tako mirisati i baš tako prizivati gušte, što se samo za stolom zadovoljavaju.


CARPACCIO OD GRDOBINE I ŠKAMPA
Sastojci: file svježe grdobine, svježi škampi, rikola, limun, sol, papar, maslinovo ulje.

Priprema: Svježi file grdobine narezati na što tanje fete, repove škampa o?istiti i sve skupa položiti na rikolu. Poškropiti  sa limunovim sokom, posoliti i popapriti po želji, pri?ekati nekoliko minuta da muzika krene. Jednu jagodu staviti kao dirigenta ove simfonije. Servirati rashla?eno.


ŠUFIGANE LIGNJE
Sastojci: ?etiri velike doma?e lignje, krumpir, maslinovo ulje, bijelo vino, papar, sol, ?ešnjak, peršin.

Priprema: Na vru?e maslinovo ulje staviti neo?iš?ene lignje, polako ih pirjati i podlijevati bijelim vinom. Dodati za?ine i kuhani krumpir te kuhati dok lignje ne omekšaju.(?.S./J.S.)


ADRESA: RESTAURANT «FRA & KAT» PREMANTURSKA 42, PREMANTURA. TEL. 052/575-373.