Reporterku La Timesa oduševila Istra

Reporterku La Timesa oduševila Istra-71749

U BUZETU POJELA NAJBOLJI OBROK U ŽIVOTU
Los Angeles Times pred dva je dana objavio reportažu kanadske novinarke i fotoreporterke Margo Pfeiff u kojoj ova novinarka opisuje svoj susret s hrvatskom poviješću, kulturom i gastro – enologijom.

Priča iskače iz uobičajenih opisa hrvatskih znamenitosti. Margo je u svojoj reportaži izdvojila neka nesvakidašnja mjesta vrijedna posjeta, preporučila je restorane koji su je se dojmili, kao i specijalitete koji se u našoj zemlji mogu kušati u svakoj specifičnoj regiji.

Dojmio je se Zagreb pun prekrasnih spomenika, u Samoboru je kušala kremšnite, u Jastrebarskom vina chardonnay i pinot.
Potom se autoputom gdje se, kako je istaknula, naveliko krše propisi brzine, uputila u Istru.

Nije joj promaknula unutrašnjost brežuljkastog poluotoka koji nudi primamljivu gastro ponudu, te prekrasna obala. Ponajviše ističe ulice starog grada u Buzetu, cijeli odlomak posvećuje tartufima i obitelji Karlić na čijem je imanju imala prilike uživati u fritaji s tartufima i sirevima prelivenim medom od tartufa. Prisustvovala je i lovu na tartufe, a ističe kako u Istri, a tako i u ostatku Hrvatske, svi rade sve, proizvode svoje maslinovo ulje, ako se nalaze u tartufarskom području, drže dva tri psa tartufara, rade vlastiti maslac ili pak sir koji 'ubija' izvrsnošću.

Ističe i restoran Toklariju, hvali samoukog kuhara Nevia Sirotića koji joj je spremio najbolji obrok koji je u životu probala, i to u svom 600 godina starom mlinu za maslinovo ulje. 'Nevjerojatno ali ispred njega nema nikakve oznake', tvrdi Pfeiff.
 
Hvali hrvatske običaje koji nikad nisu napustili tradiciju posluživanja hrane direktno sa farmi, cijene su, kako ističe, pristupačne, a riječ je o neistraženom dijelu Jadrana, koji se nalazi tek preko puta Italije.

Posjećujući jedno brdašce za drugim, poput biciklista koji su u Istri česti, posjećuje i Grožnjan kojeg opisuje kao domaćina godišnjeg jazz festivala i mjesto u kojemu su okupljene brojne umjetničke galerije.

Motovun opisuje kao gradić koji se ponosi svojim filmskim festivalom i gradskim zidinama i kaštelom. Preporučuje gdje se dobro jede, a nakon toga se spušta na obalu, i to u Rovinj. Rovinjsku arhitekturu s pravom uspoređuje s venecijanskim stilom, a cijelu priču završava ribljim menijem posluženim uz palentu obojanu crnilom sipe.

Bolju reklamu Hrvatska i Istra nisu mogle dobiti. (rex/objavljeno u La Times/Foto La Times: Margo Pfeiff)