Rekordan broj od 110 izlagača pod velikim šatorom

NAJAVLJENI 13. DANI MLADOG MASLINOVOG ULJA U VODNJANU
Na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Vodnjanu kao najava za manifestaciju 13. Dana mladog maslinovog ulja, uvodnu riječ dao je gradonačelnik Grada Vodnjana Klaudio Vitasović: „Zahvaljujem svima koji su doprinijeli svojim radom i podrškom kako bi se organizirala  ova manifestacija sad već trinaesti put po redu. Organizator manifestacije je Grad Vodnjan-Dignano, a suorganizatori su Turistička zajednica grada Vodnjana-Dignano, LAG južne Istra, udruga Agroturist Vodnjan-Dignano, Poljoprivredna zadruga Vodnjan-Dignano te tvrtke Castelier i Contrada. Hvala i Istarskoj županiji koja prepoznaje vrijednost i važnost manifestacije te nam pruža podršku i pokroviteljstvo kao i neizostavnim glavnim sponzorima koji su i ove godine uz nas, Croatia osiguranje i Fusio. Podršku u organizaciji daje i velik broj ostalih sponzora zahvaljujući kojima svake godine podižemo ljestvicu u kvaliteti i bogatoj ponudi programa Dana mladog maslinovog ulja,“ naglasio je gradonačelnik. Veliki šator koji će vas ove godine dočekati otvorenih vrata, bit će pun bogate ponude maslinovih ulja ali i drugih proizvoda koja se usko vežu uz maslinova ulja, a ovogodišnji rekordni broj od 110 izlagača dokazuje da je manifestacija mjesto susreta potrošača i proizvođača vrhunskih proizvoda. 

Vodnjanština je već desetljećima područje proizvođača vrhunskih maslinovih ulja koja su rezultat rada vrijednih ljudi te zajedničke vizije i usmjerenosti prema izvrsnosti. 

Ovogodišnja manifestacija „Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ održava se u Vodnjanu od 17. do 19. studenog. Međunarodna manifestacija koja okuplja proizvođače vrhunskih maslinovih ulja, vrlo je privlačna i dostupna svim skupinama potrošača maslinovih ulja, od ugostitelja do kućanstava. 

Ispred udruge Agroturist Vodnjan-Dignano medijima se obratila s nekoliko riječi predsjednica Ester Geissa Đurić koja je istaknula izuzetnu kvalitetu maslinovih ulja Vodnanštine te izuzetnu važnost manifestacije koja redstavlja na poseban način mlada maslinova ulja: „Promoviranje mladih maslinovih ulja prije trinaest godina bila je samo jedna inovacija, a danas je to na našem području tradicija usmjerena ljubiteljima ulja. Dani mladog maslinovog ulja upravo je pravo mjesto da dođete i kušate najbolja maslinova ulja. Ovogodišnja ulja su vrlo karakteristična, izvrsna, živa i prikazuju karakterističnost sorti i područja uzgoja. Paleta sorata na manifestaciji je bogata te je ovo pravo mjesto da dođete i sa svojim uljima te da vam stručnjaci daju svoj komentar ulja. Ponovljen je uspjeh u svjetskom vodiču ekstra djevičanskih maslinovih ulja Flos Olei 2018. Gdje je Istra ponovo najzastupljenija regija, a najveći broj ekstra djevičanskih ulja dolazi upravo iz Vodnjana.“

Tijekom manifestacije održavaju se edukacije i informiranja široke javnosti o važnosti konzumiranja mladog maslinovog ulja, jer upravo je njemu i posebno posvećena ova manifestacija. „Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ posebno pridonose afirmaciji vodnjanskog ekstradjevičanskog maslinovog ulja koje je danas itekako prepoznatljiv autohtoni vodnjanski brend i u svjetskim razmjerima jedno od najboljih maslinovih ulja. Bogat trodnevni program manifestacije donosi i druge sadržaje i to ne samo ispod velikog šatora. Tijekom tri dana manifestacije organizirani su obilasci matičnog i kolekcijskog nasada maslina. Stručnjaci su na usluzi posjetiteljima vođenih degustacija u bogatom Oil baru. 

Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio voditeljica Stručne službe udruge Agroturist Vodnjan-Dignano naglasila je da u Vodnjanu možete dobiti sve odgovore na pitanja iz područja uzgoja maslinarstva, o proizvodnji maslinovog ulja te o raznovrsnosti i kvaliteti ekstradjevičanskih maslinovih ulja: „Pripremili smo zanimljiv edukativni program te već od petka počinju predavanja na temu Važnost maslinovog ulja u prehrani i predstavljanje Savjetovališta za prehranu u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije“ uz Ninu Penezić, mag.nutr. i Nives Brečević, dipl.ing.preh.teh. iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, zatim slijedi tema „Uvjeti za proizvodnju i stavljanje u promet konzerviranih proizvoda od voća i povrća“ koju će predstaviti Mr.sc. Maja Pešić Samardžić, dipl.sanit.ing. i Klaudija Ivančić Radolović, dipl.sanit.ing. također iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Temu „Kompostiranje komine masline na gospodarstvu“ predstavit će Bernardina Hlevnjak Pastrovicchio, dipl.ing.agr. iz Udruge Agroturist Vodnjan kao i prezentaciju o „Aktualnim mjerama ruralnog razvoja“.“

U subotu vas očekuje također puno edukativnih predavanja i radionica. Počinju u 14 sati s otvorenjem multifunkcionalnog prostora za preradu poljoprivrednih proizvoda ECOlab Udruge ISTARKO-EKOMUZEJ IZ VODNJANA na adresi Trgovačka 131 (pokraj uljare Agroprodukt). U istom prostoru održat će se „Radionica konzerviranja maslina uz kušanje“ (u ECOlab-u) a na tu temu govorit će vam Bernardina H. Pastrovicchio i Edi Pastrovicchio. Oni će ujedno predstaviti projekt „Edukacijom do održivog turizma“ koji finacira Ministarstvo turizma.

Nadalje slijede predavanja u 17 sati „Aktualni problemi u intenzivnom maslinarstvu“ doc. dr. sc. Marija Bjeliša iz Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, odsjek Zavod za zaštitu bilja. O „Kvaliteti eteričnih ulja odabranih vrsta ljekovitog bilja vodnjanštine“ posluajte od doc. dr. sc. Slavice Dudaš iz Poljoprivrednog odjela u Poreču Veleučilišta u Rijeci. Za subotu u 18 sati poslušajte temu „Maslinovo ulje u izradi prirodne kozmetike“ koju nam donosi Marija Kolarović mag.pharm. iz Udruge Verbena iz Pule. 

Uobičajeno, tijekom ta tri dana Vodnjanom prođe oko 20.000 posjetitelja koji uživaju u programima pod šatorom većim od 1700 kvadrata, gdje svoje proizvode i usluge nudi više od 100 izlagača, proizvođača maslinovih ulja te drugih autohtonih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. 

Tu je i sportski dio programa koji obuhvaća atletsku utrku Vodnjanom ExtraVergin Olive Run koji će se održati u subotu s početkom u 10 sati.

Morena Smoljan Makragić, direktorica Turističke zajednice grada Vodnjana naglasila je da vas tijekom manifestacije očekuje cjelodnevni gastro-show koji okuplja najbolje kuhare i chefove s područja Istre i Kvarnera. Iz velike kuhinje izaći će više od 8.000 jela koja se pripremaju od najboljih namirnica i autohtonih proizvoda, a svaka delicija povezuje se s pričom mladih maslinovih ulja našeg područja. Manifestacija nudi tri dana puna mirisa i okusa vrhunskih ekstradjevičanskih maslinovih ulja te jela koja spajaju tradicionalnu i suvremenu gastronomiju.
„Dani mladog maslinovog ulja-Giornate dell'olio d'oliva novello“ jedinstvena su manifestacija koja pruža ugodno okruženje za poslovne i privatne susrete. 

Cijelodnevni Gaastro Show DMMU-a realiziran je u suradnji s timom LF CATERING-a, a cijelog dostavljamo u nastavku. U petak gostuje i chef Alessandro Caviello povodom obilježavanja „2. Tjedna talijanske kuhinje u svijetu“. Njegov nastup je u planu od 14 do 17 sati.
Bit će tu još i reinterpretacije recepata iz prošlosti koje nam donosi chef Robert Perić, ali i street food gastronomije by Arboretum, otočke kuhinje, predstavljanje ugostiteljskih škola Istre, i drugih gostiju koji će kuhati s lokalnim namirnicama sve dobro začinjeno domaćim mladim maslinovim uljima. Od predjela do slastice i još puno više možete kušati u velikom gastro show-u u Vodnjanu. 
Ulaz na manifestaciju je besplatan!

Opsežan Gastro Show DMMU-a realiziran je u suradnji s timom LF CATERING-a, a cijelog dostavljamo u nastavku.
Petak 17. studenog
• 12,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
• 15,00: „Ggourmet street food“ 
• 18.00:  Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom 
  „Lokalne namirnice, maslinovo ulje i grand gourmet“
 Edukacijski gastronomski centar Istre "Key Q" – platforma za valorizaciju istarskih namirnica
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
• Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
• Slatki deserti i mlado maslinovo ulje
Subota 18. studenog
• 11,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
• 14,00: Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom
„Burgeraj“ by chef Mario Čepek – „Street food za svakoga“
 Grand gourmet by chef Robert Perić – gastronomske čarolije 
2. Tjedan talijanske kuhinje u svijetu – by chef Alessandro Coviello 
• 17,00: „Lokalne namirnice, maslinovo ulje, grand gourmet“ 
Recepti izgubljeni u vremenu – Chef Robert Perić i reinterpretacije zaboravljenih recepata   
• 19,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“    
„Kada gosti kuhaju" – gosti DMMU-a kuhaju s profesionalnim kuharima 
„I oni ga točaju ..." - sponzori, maslinari, novinari 
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
• Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
• Slatki deserti i mlado maslinovo ulje
Nedjelja 19. studenog
• 11,00: Predstavljanje profesora i učenika ugostiteljskih škola Istre
• 14,00: „Burgeraj“ by Arboretum Fažana  
Otočani u trci s vrhunskom gastronomijom 
Recepti izgubljeni u vremenu – Chef Robert Perić i reinterpretacije zaboravljenih recepata 
• 17,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“   
Kako je „fast food“ postao „gourmet street food“
Grand gourmet by chef Robert Perić – gastronomske čarolije
• 19,00: „Lokalne namirnice, mlado maslinovo ulje i grand gourmet“   
„Street food“ “ i mlado maslinovo ulje
• 20,00: „Desert za kraj“ …
Tijekom dana: Gourmet by LF catering
• Gastronomske kreacije s potpisom LF cateringa
• Slatki deserti i mlado maslinovo ulje

rex
 

Facebook komentari