Refik Kozić od Istre do Cosmosa

NOGOMETAŠ KOJI JE IZ PULE OSVOJIO SVIJET
Stariji ljubitelji nogometa diljem Istre sjećaju se Refika Kozića koji preko Pule i zahvaljujući NK Istri napravio veliku nogometnu karijeru. Refik Kozić je u Pulu došao sa 15 godina iz rodnog Bačkog Novog Sela a za prvu ekipu Istru je igrao od 1968 do 1972 nakon čega su ga zamijetili „skauti" beogradskog Partizana. 1972. godine odlazi u Partizan za koji igra punih osam godina. Postaje i potencijalni reprezentativac Jugoslavije i u nekoliko se navrata s Partizanom vraća u Pulu i Istru na pripreme i rado je viđen gost pulske publike.
Kozić je za Partizan u osam godina odigrao preko 350 utakmica, a igrao je i europske kupove 1976 i 1978 točnije utakmice lige prvaka. U osam godina provedenih u Partizanu osjetio je i iskušenja Kupa UEFA i Kupa pobjednika kupova. 1980. godine Refik Kozić odlazi u Ameriku na preporuku prijatelja Petra Baralića, nekadašnjeg nogometaša Crvene Zvezde. Potpisuje ugovor s Tampa Bay Rowdiesima za koje u prvoj sezoni igra ukupno 36 utakmica od prve do posljednje minute a u toj sezoni iako je bio obrambeni igrač dva puta se upisao u listi strijelaca. Bio je proglašen za MVP-a te sezone. Iako se već 1982. godine našao u nemilosti tadašnjeg trenera Willsona Kozić se nameće kao vrlo koristan igrač sredine terena pa njegov nogometni preporod započinje krajem te sezone kada ga iz obrane prebacuju na poziciju zadnjeg veznog, a na toj poziciji igra do kraja karijere. 1982 na 1983 odigrao je 25 utakmica.
Te iste godine kratko vrijeme igrao je i za kultni Cosmos iz New Yorka. Karijeru završava 1984. godine u dvoranskom nogometu a pola sezone se vraća i u Tampa Bay Rowdiese gdje je i završio aktivno igranje nogometom. Refik Kozić još uvijek živi u Americi a i njegov sin Alen Kozića aktivno se bavio nogometom, a jednu je sezonu bio registriran za NK Uljanik . Kozić se zadnji put pojavio u američkim medijima 2001. godine kada je tužio jednog proizvođača lijekova zbog čijih je lijekova navodno doživio infarkt. Liječnik mu je za bolove u koljenu preporučio lijek VIOXX za kojeg se kasnije dokazalo da kod pojedinih pacijenata može izazvati infarkt, Kozića doktor na to nije upozorio pa se nakon srčanog udara kojeg je doživio Kozić našao na sudu sa proizvođačem lijekova. U Americi je nakon prestanka karijere radio više poslova, od konobarenja do pokretanja vlastite tvrtke koja se bavi prodajom i distribucijom telefona i telefonske opreme Lana International. (PRIPREMIO: Nenad Marjanović)

Facebook komentari