Recept tjedna: voćna krostata

PUTEVI GASTRONOMIJE
Piše: Doris Cerin Otočan
Voćna krostata kojom ćete oduševiti i djecu i odrasle. Sastojci potrebni za prhko tijesto: 1 maslac od 250 g, pola kilograma glatkog brašna 550, 100 g šećera u prahu, četiri žumanjka. Sastojke za tijesto dobro umijesiti i omotati u prozirnu foliju. Staviti u hladnjak na sat vremena. Izvaljati i staviti u zagrijanu pećnicu. Peći tijesto 15 minuta na 170 stupnjeva.
Sastojci potrebni za kremu: 1 litra mlijeka, 120 g gustina, četiri žumanjka, osam velikih žlica smeđeg šećera ili četiri žlice meda. Kuhati mlijeko sa šećerom. Izmiješati žumanjke i gustin sa malo mlijeka i kada ostatak mlijeka zakuhati dodati spoj i kuhati još 6 do 7 minuta.
Kako ukrasiti krostatu:
Krostatu možete ukrasiti sa sastojcima koje najviše volite. Ljeto je, predlažemo varijantu sa voćem i želatinom. Dakle, rastopit ćete u vodi listić želatine i zagrijati u vodi sa malo šećera. Voće ćete narezati na manje komade i dodati u želatinu koju ste skinuli sa vatre. I time je završni sloj gotov. Koru krostate ćete preliti još toplom kremom i ostaviti da se ohladi  i kasnije ćete dodati na hladni sloj kreme toplu želatinu sa šećerom i voćem. Krostatu, kada se rashladi, posuti šećerom u prahu ili mrvljenim bademima i staviti u hladnjak.
Vrijeme pripreme: cca 2 sata.
Djeci poslužite krostatu uz prirodnu spremutu od naranče, a odrasli mogu uživati uz čašu dobrog muškata.
U slast!