Slatki njoki od krumpira sa smokvama, rogačem i smeđim šećerom

PUTEVI GASTRONOMIJE
Piše: Doris Cerin Otočan
Nakon kratkog i toplog ljeta, jesen je na vratima. Svako godišnje doba ima svoje delicije, a smokva je jedna od jesenjskih darova prirode. Recept tjedna inovativnog je karaktera. Naime, tradicionalni istarski pjat su njoki sa šljivama i cimetom......no da nam ne bude monotono isprobajmo nešto novo sa starim štihom. Sastojci za četiri osobe: 1 kg krumpira (crvena sorta), 1 jaje, 100 gr glatkog brašna, 1+2 jušne žlice meda, 10 polutvrdih smokava, 100 gr smeđeg šećera, 2 jušne žlice maslinovog ulja/buža, 50 gr mljevenog rogača, 50 gr krušnih mrvica, 100 gr maslaca.

Skuhati krumpir, oguliti ga i zgnječiti te ostaviti da se ohladi. Umijesiti krumpir sa jajetom, brašnom, krupnom soli i 1 žlicom meda. Smokve razrezati na pola i kuhati ih u tavi na maslinovom ulju i maslacu. Dodati krušne mrvice, smeđi šećer i 2 žlice meda. Na kraju posuti smokve mljevenim rogačem. Kuhanim smokvama punimo njoke od krumpira i oblikujemo ih u veličinu golf loptica. Kuhamo ih u vreloj vodi dok ne zaplivaju. Složimo ih u zdjelu za serviranje i prelijemo slatkim umakom rogača i šećera u kojemu su se kuhale smokve. (REX)