Razmišljate koje knjige ponijeti na plažu svojim mališanima? Donosimo Vam 10 preporuka!

DONOSIMO VAM NAJČITANIJE NASLOVE, PREPORUKE TE PUBLICISTIKU ZA MLADEŽ
Čitanje i ljeto predstavljaju savršen par. Ljeti nastojimo nadoknaditi svo ono vrijeme koje nismo čitali tijekom godine. Znanstveno je dokazano kako čitanje knjiga smanjuje tjeskobu i stres za 60% te omogućava ljudima da pobjegnu od vlastitih problema. Prošlog tjedna Regional Express u suradnji s Gradskom knjižnicom i čitaonicom Pula pripremio je listu od 10 najčitanijih ljetnih naslova za sve ljubitelje dobre knjige.

Kako bi odrasli mogli neometano uživati u svome štivu na plaži, pripremili smo Vam i 10 preporuka za vaše mališane i one malo starije.
Ne zaboravite, u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula traje natjecanje za najčitatelja Dječjeg odjela, a više o tome možete pronaći na LINKU.

Najčitaniji naslovi
1. Jeff Kinney: Gregov dnevnik: kasno paljenje
2. David Walliams: Gospodin Gnjus
3. Liz Pichon: Tom Gates moj savršeni svijet
4. Stephan Pastis: Timi i promašaj: dezinficirano radi vaše zaštite
5. Ana Konta (urednica): Dobri dinosaur: volim taj film
6. Clarie Bertholet: Jednorozi i princeze: čarobne priče
7. Ana Đokić-Pongrašić: Kibibi i Kaktusss
8. Lauren Child: Pas sa zgodnim ušima
9. Marta Galewska-Kustra: Pino sastavlja rečenice

                                           Pino uči govoriti: logopedska slikovnica za najmlađe

                                           Pino uči prve riječi
10. Andrea Beaty: Ada Vijugica, znanstvenica

 

Preporuke - SLIKOVNICE
1. Marta Altés: Ne!
Zabavna priča o psiću koji misli da se zove Ne, i u kojoj pratimo dogodovštine njega i njegove obitelji.

2. Brendan Wenzel: Zdravo, zdravo!
Bogato ilustrirana slikovnica s rimovanom pjesmicom o životinjama, od kojih je veliki broj ugrožen. Na kraju se nalazi katalog svih životinja iz slikovnice sa stupnjem njihove ugroženosti i objašnjenjima.

3. Roman Simić: Jura i gospođica Zavissst
Jura dolazi na rođendan najboljega prijatelja odjeven u gusara. Shvativši da se jedini tako maskirao, iako se to zahtijevalo na pozivnici, obuzimaju ga tuga i zavist. Bježi u dvorište gdje susreće djeda, koji mu ispriča priču o gospođici Zavissst, zmijici koja se hrani zavišću, te kako je zbog nje pobjegao od prijatelja. Dajući savjete djedu, Jura dolazi do rješenja svojega problema.

4. Andrea Beaty: Ada Vijugica, znanstvenica
Slikovnica o djevojčici Adi Marie, koja do svoje treće godine života nije govorila, već je proučavala svijet istražujući. Priča potiče djecu na razmišljanje i otkrivanje novih svjetova, ali i uči nas da smo svi drugačiji.

5. David Litchfield: Djedov tajni vrt
Nagrađivani suvremeni britanski autor (Medo i klavir, Pas i violina)  i u svojoj najnovijoj slikovnici bavi se pitanjima različitosti, prihvaćanja i prijateljstva. Glavni junaci su djed i njegov unuk Billy koji ne vjeruje u postojanje dobrog diva koji pomaže svojim sugrađanima u nevoljama koje ih snađu.

 

DJEČJA KNJIŽEVNOST
1. Jeff Kinney: Geregov dnevnik – serijal
Serijal koji govori o pustolovinama dječaka Grega Heffleyja koji živi s peteročlanom obitelji u SAD-u. Knjiga je pisana u formi dnevničkih zapisa, izgleda poput bilježnice, a font imitira rukopis.

2. Andy Griffiths: Kućica na stablu od 13 katova
Andy i Terry su dječaci koji žive u neobičnoj kućici na stablu od 13 katova. Njihova otkačena kućica opremljena je neobičnim namještajem, a svaka prostorija dječacima nudi urnebesnu zabavu i dani su im ispunjeni kojekakvim uzbudljivim dogodovštinama.

3. Katherine Rundell: Istraživač
Pustolovni donosi priču o četvero djece koja iznad Amazonije dožive i prežive avionsku nesreću.

4. Deborah Ellis: Parvanino putovanje
Parvana je djevojčica iz Afganistana koja traži svoju obitelj. Prerušena u dječaka, kreće se kroz opustošenu zemlju i susreće drugu djecu koja bježe od rata.

5. Marina Koludrović: O medvjedima i njihovim  ljudovima
Plišani medvjedi glavni su junaci ove knjige koju je autorica koncipirala u dvije cjeline. U prvoj predstavlja jedanaest medvjeda različitih dobi, karaktera i zanimanja, a u drugoj opisuje njihove pustolovine kroz četiri godišnja doba u formi SMS poruka koje šalje neimenovanom prijatelju

 

KNJIŽEVNOST ZA MLADEŽ
1. Becky Albertalli: Leah na prekretnici
Nastavak romana S ljubavlju, Simon. Leah nije tipična djevojka, a osim što bubnja u bendu i crta anime, u istoj je mjeri privlače oba spola. Svoju seksualnu orijentaciju nikome ne spominje, pa čak ni najboljem prijatelju Simonu. 

2. Lucy Strange: Tajna Slavujeve šume
Predivna i zamršena priča o prijateljstvu, bajkama i obiteljskim tajnama. Trinaestogodišnja Henrietta pokušava sve kako bi sačuvala obitelj od raspada, a kada liječnici njezinu majku zatvore u ludnicu i oduzmu joj sestru, ona pomoć traži u tajnama napuštenoga tavana i sablasnome mraku Slavujeve šume.

3. Jessica Townsend: Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow
Morrigan Crow je ukleta djevojčica kojoj je predodređeno da umre na jedanaesti rođendan. Kako bi ostala u Nikadgradu, mora proći kroz četiri kušnje i izboriti se za svoje mjesto u Čudestnom društvu.

4. Neil Gaiman: Odd i mrazni divovi
Kratki fantastični roman inspiriran skandinavskom mitologijom iz pera majstora fantastike i bogato ilustriran ilustracijama Chrisa Riddella.

5. Neil Gaiman: Ubodena i uspavana
Gaiman i Riddell u ovoj su priči odlučili ispreplesti dvije poznate bajke i dodati im vlastiti uvrnuti, moderni štih.
 

PUBLICISTIKA NA ODJELU ZA DJECU I MLADEŽ
1. David Hockney i Martin Gayford: Povijest slika za djecu
Knjiga o povijesti slika izašla je iz pera jednog od najpriznatijih umjetnika našeg doba Davida Hockneyja i likovnog kritičara Martina Gayforda. Autori umjetnosti pristupaju po tematskim cjelinama u kojima obrađuju osnovne umjetničke pojmove i pojave, potkrepljujući ih brojnim primjerima iz povijesti slikarstva.

2. Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama
Kroz pedeset zanimljivih priča upoznajemo živote pionirki (iz različitih područja djelovanja), žena koje su se borile protiv predrasuda društva i unatoč svemu slijedile svoju strast.

3. Atlas pustolovina: zbirka čuda prirode, uzbudljivih iskustava i zabavnih događanja / ilustracije Lucy Letherland
Atlas će bogatim ilustracijama oslobodit  pustolovni duh i znatiželju čitatelja svih uzrasta. Pridružite se dječaku i djevojčici koji obilaze više od 30 odredišta i na svakoj stranici otkrijte zanimljivosti koje vrijedi vidjeti i činjenice koje je korisno naučiti.

4. Anke Kuhl i Alexandra Maxeiner: Sve je to slasno!
Slikovnica o uzgoju, proizvodnji i nabavi namirnica. Autorice na veseo i zabavan način djeci tumače običaje vezane uz pripremu, posluživanje i jedenje hrane, što je slično, a što različito za stolom u domovima širom svijeta. 

5. Steve Burdett: 101 fora povijesni događaj: priručnik za radoznalce
Povijest svijeta prepuna je urnebesnih ljudi i neobičnih događaja za koje bi čovjek pomislio da su plod mašte. Ovaj priručnik čitatelju donosi zabavne povijesne činjenice koje su popraćene s više od 200 duhovitih ilustracija.

 

(REX)

Facebook komentari