Razgovor s Emmom Jukan, mladom pulskom rukometnom nadom

EMMA JUKAN JE JEDNA OD NAJMLAĐIH IGRAČICA ARENE, ALI I NAJBOLJI STRIJELAC
Emma Jukan iako ima samo 15 godina, najbolja je igračica i strijelac ŽRK Arena koji nastupa u 2. HRL ZAPAD. Jukan je sa s prosjekom od 6,13 golova po utakmici četvrti strijelac lige, a ali kad se zna da su dvije igračice ispred nje izvođačice sedmeraca, njezin je uspjeh tim veći. 

Za početak nam se ukratko predstavi? 

- Zovem se Emma Jukan, rođena sam u Puli 2005. godine, a rukometom sam se počela baviti još od šeste godine. Sebe bi u pet riječi opisala kao: upornu, marljivu, odlučnu, pozitivnu i iskrenu osobu.

Da li ima još netko tko se bavio rukometom u tvojoj familiji? 
        
- Sve je počelo od tate koji se također bavio rukometom godinama.

Tko ti je rukometni uzor , koja je tvoja najveća želja i koji je tvoj cilj ? 

- Rukometni uzor od malih nogu mi je Domagoj Duvnjak. Što se tiče rukometa, željela bih jednoga dana igrati u nekom velikom klubu, a s druge strane, htjela bih uspješno završiti školu i upisati fakultet.

Tko ti je najveća podrška u tvom usponu do seniorki Žrk Arena? 

- Najveća podrška u svemu mi je definitvno obitelj, bliži prijatelji i naravno trenerica.

Kako se nosiš s pritiskom pred svaku utakmicu i imaš li tremu prije svake tekme? 

- Prije je trema na utakmicama bila prisutnija, ali što više utakmica prolazi više sam fokusirana i opuštenija na terenu.

Kako usklađuješ obaveze s rukometom i koliko često treniraš? 

- Treniram skoro svaki dan, ostale obaveze me ne sprječavaju u tome jer smatram da se uz dobru organizaciju i naravno volju sve može stići.
     
Kako se nosiš sa starijim protivnicama, na kojoj poziciji igraš i misliš li da je tvoja pozicija jedna od težih na terenu? 

- Kvalitetu igračica gledam prema onome što čine na terenu, godine nisu presudne. Igram na poziciji lijevog vanjskog i ne mislim da je moja pozicija jedna od težih na terenu jer je ovo ekipni sport i svaki pojedinac je bitan.
  
Rukomet je sport gdje dolazi do fizičkih kontakata. Da li kad dobiješ poneki jak udarac nastojiš da vratiš istom mjerom? 

- Rukomet je svakako grub sport, ali jednako tako mora biti fer i korektan. Ponekad se nakon jakog udarca naživciram i poželim vratiti duplo, ali znam da trebam ostati smirena jer napetost i živčanost nisu poželjni na terenu.

S 15 godina si najbolji strijelac ŽRK Arena, koliko ti to znači? 

- Moje suigračice i ja trudimo se biti što bolje, mlade smo i dugi put je pred nama. Uz nas je uvijek i naša trenerica koja je tu da nam daje podršku i usmjerava nas i to je najvažnije. 

Da stigne poziv od nekog jakog kluba koji te želi vidjeti u svojim redova, da li si spremna napraviti korak kad za to dođe vrijeme? 

- Sigurna sam da bih prihvatila poziv jednog dana od nekog jakog kluba, ali za to još ima vremena a i prostora za napredak.

Imaš li neki hobi i pratiš li još koji sport osim rukometa ? 

- Osim rukometa pratim i košarku.

I za kraj, kakvu poruku imaš za mlađe naraštaje rukometašica i tvoje vršnjakinje?

- Mlađim naraštajima poručila bih da nikad ne odustanu od onoga što žele. Uz upornost, dobru volju, rad i trud sve će se isplatiti.

(rex/Elvis Malagić)

Facebook komentari