Rahela Baković: „Stanje u Češkoj je poprilično ozbiljno“

INTERVJU S PULSKIM STUDENTICOM  KOJI SE NALAZI NA RAZMJENI U ČEŠKOJ REPUBLICI
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli provodi programe mobilnosti studenata i osoblja kroz programe Erasmus+ i Ceepusu. Erasmus+ program uključuje mobilnost unutar i izvan Europske unije, a Ceepus program uključuje razmjene između zemalja srednje i istočne Europe. Budući da je cijelu Europu zahvatila pandemija koronavirusom, a Sveučilište Jurja Dobrile provodi programe mobilnosti studenata na tom području, kontaktirali smo studenticu Sveučilišta u Puli koji se nalazi na razmjeni u Češkoj Republici.

Rahela Baković ima 22 godine i dolazi iz Zagreba. Studentica je jednopredmetne povijesti na prvoj godini diplomskog studija te je trenutno na razmijeni u Češkoj Republici.

Prethodno smo naveli da se trenutno nalazite na razmjeni u Češkoj Republici. U kojem ste točno gradu smješteni?
Točno, nalazim se u Češkoj Republici, točnije u gradu Hradec Kralove.

Kakvo je trenutno stanje po pitanju koronavirusa? Osjeća li se strah i panika među građanima i studentima s kojima ste okruženi?
Stanje je poprilično ozbiljno, u ponedjeljak je u Češkoj bilo preko 1000 slučajeva te je umrla prva osoba od posljedica virusa. Češka vlada je proglasila izvanredno stanje prije nešto više od tjedan dana, no nisam točno sigurna kada točno. Što se tiče obrazovnog dijela, fakulteti su se zatvorili na početku pojave pandemije. Živim u studentskom domu u kojem su ostali jedino strani državljani. Svi češki studenti su otišli svojim kućama neposredno nakon zatvaranja fakulteta. Rekla bih da su i građani i studenti podijeljeni. Neki paničare, a neki ne shvaćaju situaciju dovoljno ozbiljno, ali to je na osobnoj razini. Ne smije se izlaziti bez maske ili nekog drugog pokrivala za lice, a i kad se izlazi, ide se samo po najpotrebnije stvari. Nažalost, vidjela sam i ljude koji ta pravila krše i puštaju djecu van da se igraju.

Što je s Vašim povratkom u Hrvatsku? Imate li kakve informacije?
Za sada nemam nikakve informacije u vezi povratka u Hrvatsku. Iskreno, smatram da mi je sigurnije ostati ovdje gdje jesam nego putovati.
Kada bih se odlučila za povratak, ne znam točno kako bih to izvela. Avioni ne lete, a vlakovi i autobusi voze sve rjeđe.  

Što biste ovim putem poručili čitateljima Regional Expressa i vašim najmilijima?
Nakon potresa u Zagrebu samo bi im poručila da ih volim, da znam da su svi dobro i da se čuvaju. Zbog potresa su mnogi ljudi izašli van jer nažalost nisu imali drugog izbora, ali sada treba ponovno ostati unutra i čekati. Samo želim reći još da je moje srce i ljubav sa svim građanima Zagreba koji su izgubili svoje domove te da ne mogu ni zamisliti kako im je.
 

Češka Republika na dan 25. ožujak:

BROJ ZARAŽENIH 1.497
BROJ TESTIRANIH OSOBA 22.600
SMRTNI SLUČAJEVI 3

(REX/L.Agičić)

Facebook komentari