Radnici Uljanika i 3. maja moći će odgoditi blokade računa na 6 mjeseci

DOGOVOR IZMEĐU PREDSTAVNIKA BLOKIRANIH RADNIKA I AGENCIJA ZA POTRAŽIVANJE DUGOVA
U ponedjeljak, 6. svibnja stiskom ruke triju aktera dogovorena je mogućnost da radnici Uljanika i 3. Maja odgode, tj. zatraže moratorij na ovrhe na razdoblje od šest mjeseci. U ovom dogovoru sudjeluju dvije strane, ali tri aktera – radnike i blokirane predstavljaju Udruga Blokirani i Jadranski sindikat, a vjerovnike koji od njih potražuju povrat dugova predstavlja Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja.

Ovim je dogovorom na inicijativu Udruge Blokirani zaustavljena lavina ovrha i blokada koje bi uništile bivše radnike i njihove obitelji, „kao što je svojevremeno propast industrije u Čakovcu, Sisku, križevcima i diljem Hrvatske uništila živote 300 tisuća obitelji“, kazala je Miriam Kervatin, predsjednica Udruge Blokirani, Puljanka koja je i sama prošla kroz dužničku agoniju. „Ja znam kako je kada se nađete u nemogućnosti plaćanja zbog gašenja radnog mjesta ili neprimanja plaće, a živite u Hrvatskoj koja umjesto pomoći odgovara ovrhom, kamatarenjem, prijetnjama, kriminalizacijom i javnom osudom“, dodala je Kervatin.

Zahvalila je Matiji Arapoviću, predsjedniku Hrvatske udruge agencija za naplatu potraživanja (HUAN) na visokoj dozi socijalne osjetljivosti i odgovornosti i na tome što je bez oklijevanja prihvatio prijedlog o moratoriju i time „poklonio važan poklon radnicima Uljanika i 3. Maja“.

Radi se o moratoriju na sve ovrhe koje su banke, teleoperateri, kartične kuće prenijele na agencije za naplatu otvorenih potraživanja (članice HUAN-a) koji će trajati sve dok obitelji ponovno ne stanu na svoje noge i financijski se oporave.

Postupak je sljedeći:

- Radnik koji primi dopis od vjerovnika o svom dugovanju, odnosno da se nad njime otvara ovršni postupak:
- Mora provjeriti je li vjerovnik jedna od ovih agencija: EOS Matrix, B2 kapital, Return to Business, Prima Solvent, CEI Zagreb, APS Croatia, McGrath & Arthur d.o.o. ili Kredyt Inakso.
- Ako je, to znači da može zatražiti moratorij.
- Zatim se individualno javlja direktno toj agenciji (vjerovniku) i poziva se na dogovor o moratoriju između HUAN-a i Udruge Blokirani te zatražuje moratorij
- Ukoliko u tome treba pomoć, može se čim dobije dopis javiti Jadranskom sindikatu ili Udruzi Blokirani koji će mu dati detaljnije upute da što jednostavnije pokrene moratorij na ovrhu.

Udrugu Blokirani u ovoj inicijativi podržao je i prof. dr. sc. Josip Jurčević, profesor Suvremene povijesti na Hrvatskim studijima u Zagrebu.

„Neki su već ubijeni, mnogi sada umiru, a mnogi će doći na red“, kazao je Jurčević i nastavio vrlo direktno: „To je dio jednog korupcijsko pljačkaškog sustava koji upravlja Hrvatskom. Radi se o upravljačkim strukturama koje su postavile takav zločinački model kojega legaliziraju“. Od daleke povijesti u Hrvatskoj postoji tradicija i kultura brodograditeljstva koja je tijekom 20. stoljeća dovela do toga da postoji cijela obrazovna i intelektualna struktura, cijeli sustav školstva gdje su Uljanik i 3. Maj produktivni izraz toga. „Kada ubijete Uljanik i 3. Maj, onda će se postepeno ubijati svo to znanje - od fakulteta strojarstva, brodogradnje do tehničkih škola. Ako se dopusti da se to dogodio trebat će nekoliko stoljeća da se to povrati“.

Valja napomenuti kako moratorij na ovrhe mogu zatražiti i bivši radnici Uljanika i 3. Maja te da je period od 6 mjeseci obustave plaćanja dugova samo početna mjera, a u komunikaciji između radnika, Udruge Blokirani i HUAN-a radit će se i na novim rješenjima koji će radnicima pomoći i nakon isteka ovog perioda. U tako teškoj situaciji za radnike, moratorij na ovrhe može barem u određenoj mjeri pomoći radnicima da nakon gašenja njihovih radnih mjesta ponovno stanu na noge, no problem je, kako su se složili svi sudionici ove konferencije, da ova mjera nije došla „odozgo“ – od političkog vodstva ove države, već se dogovor dogodio direktno između predstavnika dužnika i vjerovnika.

(REx/Renata Šimić)

Facebook komentari