Radnička fronta protiv planova koncesioniranja pulskih plaža i Bunarine

'PRIVATIZIRANJE JAVNOG NE MOŽE BITI JAVNI INTERES'
Radnička fronta predala je Gradu Puli svoje primjedbe u sklopu javnog savjetovanja o planovima koncesioniranja pulskih plaža. U potpunosti prenosimo izjavu Radničke fronte:

"Radnička fronta - lokalna organizacija Pula najoštrije se protivi te u potpunosti odbacuje i Plan davanja koncesije za 2019. godinu i Srednjeročni plan davanja koncesije za razdoblje 2019-2021. godine. Zahtijevamo njihovo momentalno odbacivanje iz procesa odlučivanja, a ako IDS i dalje inzistira na donošenju takvih planova, zahtijevamo provedbu ozbiljne i sveobuhvatne javne rasprave te raspisavanje referenduma kojim bi stanovnici Pule sami donijeli odluku žele li koncesije na Bunarinu i plaže.

Nastavak omražene “pretvorbe i privatizacije”
Naime, svako predavanje plaža i ostalih pomorskih dobara u koncesiju privatnim subjektima motiviranima prvenstveno zaradom, prepoznajemo kao jasan nastavak pogubnih neoliberalnih politika sveopće privatizacije (preostalih) javnih i zajedničkih dobara i resursa. Drugim riječima, radi se o nastavku gotovo 30-godišnjeg procesa tranzicije društvenog vlasništva u privatne ruke, odnosno sustavnog razvlaščivanja i obespravljivanja „malih” ljudi, lokalnog stanovništva i zajednice u korist profita relativno male klase posjednika kapitala kojima smo do sada u ruke predali naše tvornice i poduzeća, banke, brodogradilišta... uz dobro poznati ishod. Dakle, rezultat ovakvog (neo)liberalnog modela „razvoja” temeljenog na općoj privatizaciji jest i današnja otužna gospodarska slika Hrvatske, Istre i Pule, u kojoj se desecima privatizacijom opustošenih poduzeća, sada prijeti pridružiti i sam Uljanik.

Nakon što se rasprodalo i devastiralo gospodarstvo, na red za privatizaciju očito dolazi praktički jedino što nam je ostalo, zajednički prostorni i prirodni resursi. Drago nam je vidjeti da su tu namjeru stanovnici Pule jednako jasno prepoznali te da su pokazali kako su spremni braniti javni interes. Naime, svakom novom privatizacijom smanjuje se i ono malo preostale demokratske kontrole koju kao društvo imamo nad svojim resursima i budućnošću, što se posebno bitnim pokazuje u razdobljima kriza: kako prošlih i budućih ekonomskih kriza kapitalizma, tako i klimatske krize.

Privatizacija nikad nije javni interes
Pretvaranje javnog u privatno nikako ne može biti javni interes. Ako se nešto naše može učiniti boljim, mi smo ti koji to možemo (i moramo) učiniti boljim. Ako se na nečemu zajedničkom može i želi zarađivati, zajednica je ta koja na tome može i mora zarađivati. Svaka vlast koja tvrdi da će neka javna usluga ili javni prostor biti „bolji” i „plemenitiji” ako ona njima ne bude (u ime zajednice) upravljala, u suštini samo govori da je nesposobna za upravljanje.

No, ako se i odluči odreći javnog vlasništva i/ili upravljanja nekim javnim dobrom te ga početi nuditi na tržištu, takvu odluku legitimno može donijeti samo i isključivo cijela zajednica, a ne šačica političara i zainteresiranih investitora. Takvu odluku, dakle, moraju donijeti stanovnici Pule na referendumu, nakon ozbiljne, iscrpne i sveobuhvatne, pa ako treba i dugotrajne javne rasprave.

“Javna rasprava” po IDS-u: klevete, cenzura i pritisak na novinar(k)e
U tom svjetlu, moramo i najoštrije osuditi duboko antidemokratski način na koji Grad Pula provodi (ili bolje rečeno, ne provodi) „javno savjetovanje” po ovom iznimno značajnom pitanju za budućnost svojih stanovnika. Način na koji je savjetovanje planirano, bez i jednog javnog izlaganja i razgovora s građanima te bez mogućnosti da oni na kraju i donesu konačnu odluku, za Radničku frontu jest potpuno neprihvatljiv.

Nikako ne možemo prihvatiti „argument” kako se radi o nekakvom „okviru” za koji nije potrebna javna rasprava. Ako je „okvir” odluka da se toliki broj pulskih javnih dobara počne naokolo nuditi na prodaju, onda je to vrlo ozbiljan i sporan „okvir” koji itekako konkretno određuje daljni razvoj našeg grada.

Na kraju, još neprihvatljivija jest razina na koju se u komunikaciji s javnošću spuštao dogradonačelnik Robert Cvek, uporno neodgovorno iznoseći i šireći neutemeljene insinuacije i teorije zavjere o „tajnim financijerima” inicijative građana Volim Pulu, ali i vršeći otvoren pritisak na novinare i medije. Osim što se radi o jeftinom skretanju s teme, takvo ponašanje i izjave duboko su problematične i štetne za demokratski život zajednice te bi g. Cvek, da je IDS-u do demokracije imalo stalo, za njih trebao snositi ozbiljne političke posljedice.

Također, smatramo iznimno niskim i nedemokratskim potezom cenzuru artikuliranih kritičkih komentara koju gradonačelnik sustavno provodi na društvenim mrežama, kao i praksu da se neistomišljenike u raspravi “blokira”, odnosno da im se onemogući rasprava ispod gradonačelnikovih objava, vrlo vjerojatno plaćenih javnim novcem.

Gromoglasno NE koncesijama
Stoga ponavljamo: Radnička fronta - lokalna organizacija Pula najoštrije se protivi te u potpunosti odbacuje i Plan davanja koncesije za 2019. godinu i Srednjeročni plan davanja koncesije za razdoblje 2019-2021. godine. Zahtijevamo zato njihovo odbacivanje, a ako IDS i dalje inzistira na donošenju takvih planova, zahtijevamo provedbu ozbiljne i sveobuhvatne javne rasprave te raspisavanje referenduma kojim bi stanovnici Pule sami donijeli odluku žele li koncesije na Bunarinu i plaže, kako i zašto.

DOSTA STE PRIVATIZIRALI - NE DAMO PULU! 

Radnička fronta LO Pula"

Facebook komentari