Puštanje morskih kornjača Mery Fisher i Zoki

PONEDJELJAK, 4. STUDENOG 2019. U 14 SATI, SVJETIONIK VERUDICA
U  ponedjeljak, 4. studenog 2019., u 14 sati Centar za oporavak morskih kornjača održat će jesensko puštanje morskih kornjača u more. U more će biti puštene 2 kornjače - Mery Fisher i Zoki. Puštanje će se održati na poluotoku Verudela, na plaži pored svjetionika Verudica.

Na kornjače će biti postavljen GSM odašiljač za telemetrijsko praćenje u suradnji s Odjelom za bioraznolikost sveučilišta Primorska iz Kopra, a u sklopu projekta „LIFE-EUROTURTLE, zajedničke akcije za poboljšanje statusa zaštite i očuvanja populacija morskih kornjača europske unije“. Prije puštanja u more predstavit će se kornjače,  opisat će se njihove ozljede i tijek oporavka te će se informirati javnost o telemetrijskom praćenju i aktivnostima projekta. Nakon predstavljanja, kornjače će biti puštene u more.

Opis kornjača:

Zoki je glavata želva koja je u Centar stigla 31. 7. 2019. godine. Pronađen je kako bespomoćno pluta u moru kod otoka Suska. Najprije su ga preuzeli djelatnici Plavog svijeta i zadržali u svom centru, a s obzirom na to da je i dalje plutao, odlučili su nazvati Aquarium Pula i organizirati prijevoz do Centra za oporavak morskih kornjača. Zoki je 1. 8. 2019. ukrcan na katamaran „Bišovo“ i prevezen u Pulu. Zoki je imao staru ozljedu oklopa koja je u potpunosti zacijeljena, a većih zdravstvenih problema nije bilo. Pri dolasku u Centar težio je 15 kg, a procjenjuje se da je star između 10 i 15 godina. Nakon dolaska u Centar, Zoki je ubrzo uspostavio pravilnu plovnost, a već nakon nekoliko dana počeo je normalno jesti ponuđenu hranu.

Glavatu želvu Mery Fisher u prosincu 2018. godine pronašli su mještani Korčule kako pluta uz obalu otoka. Nakon što su je podigli iz mora, primijetili su višestruke ozljede glave. Po pronalasku je kraće vrijeme boravila u Veterinarskoj stanici u Splitu, koja odlukom Ministarstva služi kao postaja za pružanje prve pomoći ozlijeđenim morskim kornjačama. Nakon nekoliko dana kornjača je premještena u Aquarium Pula, gdje joj je pružena daljnja intenzivna veterinarska skrb te se posebna pažnja pridavala redovitom hranjenju. S obzirom na ozljede glave, bilo je potrebno ručno hraniti životinju tek nakon što bi svojevoljno otvorila usta (potpomognuto hranjenje).

Mery Fisher je 14. 6. 2019. preseljena u Nacionalni park Brijuni, gdje je smještena u veliki bazen u sklopu Oporavilišta za zaštićene životinje. U velikom bazenu pratio se njen način plivanja i zaranjanja te je li sposobna samostalno se hraniti. Ujedno joj je velika površina bazena omogućila svojevrstan kondicijski trening te je pripremila za povratak u more.Vraćena u je u Centar 24. 10. 2019. kako bi se obavili finalni pregledi i postavio GSM odašiljač prije puštanja u more.

Više informacija o Life EUROTURTLES projektu i GSM telemetrijskom praćenju morskih kornjača možete pronaći u PDF dokumentima (LIFE-Euroturtles-letak HR i LIFE-Euroturtles-GSM Transmiter), Info za ribare u slučaju ulova morske kornjače u ribarskim alatima i sliku GMS transmitera (ako koristite priloženu sliku, ljubazno vas molim da navedete Sveučilište Primorska kao izvor).
 
Sustav za dojavu:

Za praćenje stanja ozlijeđenih i uginulih strogo zaštićenih morskih kralješnjaka, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike vodi Protokol za dojavu i djelovanje u slučaju pronalaska uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih strogo zaštićenih morskih životinja (morski sisavci, morske kornjače i hrskavične ribe) u čijem radu sudjeluju ovlaštene veterinarske ambulante duž obale, Veterinarski fakultet u Zagrebu, Hrvatski veterinarski institut i Morski obrazovni centar Pula u suradnji s Aquariumom Pula, ovlašteni za skrb i liječenje morskih kornjača. Pronalazak ozlijeđene ili uginule morske kornjače može se prijaviti pozivom na broj 112, jedinstveni broj za hitne slučajeve.

(REX)

 

(rex)

Facebook komentari