Punkt - restoran koji zapošljava osobe s invaliditetom

Punkt - restoran koji zapošljava osobe s invaliditetom-101625

POKRETAČ DRUŠTVENE PROMJENE
Društveno poduzeće Punkt u prizemlju Gradskog stadiona Aldo Drosina zapošljava isključivo osobe s invaliditetom i druge teško zapošljive osobe. Riječ je o poduzeću koje pruža ugostiteljske usluge, a otvoreno je u veljači 2017. godine. Idejna začetnica i pokretačica je Danijela Kasumović-Maružin.

Kako doznajemo od vlasnice Punkta Danijele Kasumović-Maružin, ideja za pokretanje ovakvog projekta nastala je zbog rješavanja društvenog problema koji se zove nezapošljavanje osoba s invaliditetom. „Radila sam kao defektolog s učenicima s teškoćama u Školi za odgoj i obrazovanje u Puli i susretala se s činjenicom kako, kada završe srednju školu, bez obzira na stečene kompetencije, ne nalaze svoje radno mjesto na tržištu rada. Kako me to jako žalostilo, odlučila sam sama pokrenuti društvenu promjenu i pokazati da osobe s invaliditetom također mogu biti vrijedna radna snaga“ objašnjava Kasumović-Maružin.

Kada je otvoren, Punkt je brojao svega dva zaposlenika, a danas je zaposleno 11 osoba, od čega sedam s invaliditetom, odnosno gotovo 70% od ukupnog broja zaposlenih.
Šareno društvo, kako ga naziva sama vlasnica, čine osobe s mentalnim poteškoćama, osobe s motoričkim poremećajima, kroničnim bolestima, ratni i vojni invalidi, osoba s down sindromom i gluhonijema osoba. A sve su to osobe koje su u najtežim pozicijama na tržištu rada. Ovdje rade na poslovima dostavljača, čistača, u administraciji, kao pomoćni djelatnici u kuhinji i kao pomoćni konobari.

Jedna od njih je i 23-godišnja Ana Bašić, djevojka s down sindromom, koja ovdje radi već četiri mjeseca kao pomoćna konobarica, poslužuje goste, pere suđe i dovodi sve u red. Primjerice, ako treba oguliti povrće, ona se javlja 'na zadatak', voli to raditi jer, kako kaže, „ja to znam, ja to mogu“. Rekla nam je kako joj je super raditi u restoranu, kako ima jako dobre kolege koji su joj ujedno i odlični prijatelji. „Prava smo ekipa, pravi tim. I Danijela mi je super, uvijek mi pomaže kad treba“ govori Ana i dodaje kako je jako sretna što je zaposlena jer dobije plaću i onda može ići na izlet što joj puno znači. Naime, Ana jako voli putovati. Upravo ovaj tjedan uzima godišnji i kreće u Portugal.

I Manuel Ganić hvali suradnike i Danijelu koja je „odlična šefica koju slušam i koja sluša mene“, smije se ovaj 19-godišnjak koji također u Punktu radi četiri mjeseca. „Sviđa mi se ovdje na poslu. Najčešće poslužujem goste, ponekad radim na kasi ali i perem suđe jer mi ništa nije naporno“ priča nam Manuel.

Lijepa je činjenica da Punkt ima stalne goste koji ovdje zalaze od samog početka. Upravo se zbog njih dnevne marende svakodnevno mijenjaju, dok à la carte ponuda donosi jela s roštilja, tjestenine, variva, vegetarijanske menije i razne salate.

Uz restoransku ponudu redovito kuhaju i za dječje vrtiće, rade kolače za sugrađane starije životne dobi u domu Alfredo Štiglić, kekse za San(j)am knjige i imaju usluge cateringa koje koriste mnogi klijenti, udruge i poduzeća. „Zaista mogu reći kako u ove dvije i pol godine izvrsno poslujemo zahvaljujući našim zadovoljnim kupcima i glasu od usta do usta“ navodi Kasumović-Maružin objašnjavajući kako im nije potrebna dodatna reklama koja bi vjerojatno dovela do naleta gostiju za kojeg ne bi bili spremni.

Punkt je otvoren od ponedjeljka do petka od 8 do 17 sati, nudi usluge dostave koje kreću od 9:30 sati kada su gotove marende, a sprema se i za pokretanje ekološke poljoprivrede koja će pružiti mogućnost zapošljavanja novih radnika. Tako će, uz sadašnju postavu, budući da se opseg posla širi, uskoro zaposliti nove osobe s invaliditetom kojima će se također pružiti prilika da se ravnopravno uključe u radne procese i postanu dio ovog jedinstvenog projekta.

(REx/MA.ST)