Pulski kvartovi postaju kina na otvorenom zahvaljujući novom programu Pula film festivala

KINO U KVARTU OD 10. 9. DO 3.10.
Novi program Javne ustanove Pula Film Festival,  KINO U KVARTU, predstavljen je danas na lokaciji caffe bara Lattiera, na Trgu kralja Tomislava na Verudi. Program ima za cilj približiti film publici u njihovom svakodnevnom okruženju: na dječjim igralištima, trgovima i u parkovima.

O terminima održavanja, kvartovima, tehničkoj opremi i lokacijama govorili su ravnateljica Javne ustanove, Gordana Restović, voditeljica Kina Valli, Tanja Miličić, a medijskoj konferenciji prisustvovali su i predstavnici Grada Pule, zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci i pročelnica Upravnog odjela za kulturu Jasmina Nina Kamber te direktorica Turističke Zajednice Pula, Sanja Cinkopan Korotaj, koji su pokrovitelji programa.

Program Kino u Kvartu održavat će se od 10. rujna do 3. listopada ove godine, svaki četvrtak, petak i subotu, a predstavit će se 12 filmova za djecu i obitelji. Riječ je o animiranim i igranim dugometražnim filmovima koji su tijekom proteklih godina polučili sjajne rezultate te oduševili publiku i kritiku, a koji se bave raznim temama na djeci zabavan i zanimljiv način.

Kako je napomenula ravnateljica Restović, program će se provoditi uz preporuku Stožera civilne zaštite te će broj gledatelja biti ograničen na 80. „Popisivat će se gledatelji i osigurat ćemo dezinfekcijska sredstva, a s obzirom na to da je program namijenjen najmlađima, molimo roditelje da filmove gledaju sa strane, a sjedala koja će biti postavljena uz razmak, prepuste djeci“. Ravnateljica je napomenula da su zahvaljujući Gradu i Turističkoj zajednici nabavili platno na napuhavanje koje se lako može seliti s lokacije na lokaciju. Miličić je rekla da je platno dimenzija 7.32x4.12, a ukupne veličine 8.52x6.48 m. Istaknula je da je sedam od 12 filmova sinkronizirano, a riječ je o animiranim filmovima, dok je preostalih pet igranih s hrvatskim titlovima. Svi su filmovi imali veliki uspjeh u kinima i na festivalima proteklih godina i radi se o lepezi različitih naslova iz različitih zemalja. U slučaju kiše projekcije se odgađaju, a sve informacije bit će na web i Facebook stranici Kina Valli.

Prva projekcija održat će se upravo na Trgu kralja Tomislava na Verudi, 10. rujna, gdje će se s početkom u 20.30 sati prikazati animirani film Gospodin Link: u potrazi za skrivenim gradom. Iduća projekcija je 11. rujna u 20.30 sati na igralištu kod Stande u Šijani gdje će se prikazati animirano – igrana komedija Medvjedić Paddington 2  u 20.30 sati. U subotu, 12. rujna u 20.30 sati, na igralištu kod Prilaza Monte Cappelletta na Vidikovcu slijedi animirana pustolovina Gordon i Paddy, 17. rujna u 20 sati Mornarički park postaje kino na otvorenom i donosi obiteljsku avanturu Praznici u divljini. Još jednu obiteljsku avanturu, Moje neobično ljeto s Tess, Puljani će moći pogledati na igralištu iza škole Giuseppina Martinuzzi, 18. rujna u 20 sati. Na igralištu ispred škole Kaštanjer građani će imati prilike pogledati animiranu pustolovinu Pčelica Maja, 19. rujna u 20 sati. 24. rujna u 20 sati i Valdebek će dobiti svoje kino, ondje će se na igralištu Olimpija upriličiti projekcija animirane pustolovine Neparožderi. Dan poslije, 25. rujna u 20 sati, na igralištu ispod škole Stoja prikazuje se obiteljska avantura Mia i bijeli lav. Kod glavnog ulaza u školu Veruda, 26. rujna u 20 sati prikazat će se animirana pustolovina Mali princ. Posljednjeg vikenda održavanja Kina u kvartu, projekcije će biti na Monte Zaru (kod vrtića) gdje će se 1. listopada u 19.30 sati prikazati animirana pustolovina Hrabri mališan 2; 2. listopada na igralištu pored škole na Velom vrhu u 19.30 sati na programu je  obiteljska avantura, Wendy 2 – najbolji prijatelji zauvijek; a posljednjeg dana 3. listopada na Forumu također u 19.30 prikazat će se Janko Strižić: Farmageddon.

„Ovaj će program postati tradicionalan i nadamo se, posjećen poput programa Circolo Classic koji je u rekordnom roku rasprodan“, izjavila je Miličić te najavila da će iduće godine uzeti u obzir neke druge lokacije a neke možda i ponoviti.

Zamjenica gradonačelnika, Puh Belci izrazila je zadovoljstvo ovim kreativnim i inovativnim programom. „Ovo je vrijeme kada prolaze takve ideje i doista sam zadovoljna što će se ovaj program realizirati. Sigurna sam da će biti jako dobro posjećen s obzirom na to da je namijenjen djeci i da je besplatan“, izjavila je i zaključila da je to ujedno i način da se djeca filmski odgajaju. „Čestitam na ovom programu i pozdravljam ideju da on postane tradicionalan“, rekla je na kraju. I Cinkopan je pohvalila ideju za organizaciju ovakvog programa svega četiri dana nakon održanog Festivala, izjavivši da je sama dinamika kina na različitim lokacijama vrlo zanimljiva. „Vjerujem da će to biti vrlo uspješan program, pogotovo jer se radi o kvartovskim lokacijama i sigurna sam da će zaživjeti kao tradicionalan“, rekla je. Kamber je također pohvalila organizaciju programa Kino u Kvartu, posebno u ovo vrijeme kada se manifestacije mahom otkazuju. „Ovako će se možda opet stvoriti neke stare navike okupljanja u kvartu i druženja koja nam svima nedostaju u ovo doba distanci“, zaključila je Kamber.

KINO U KVARTU, 10.9. – 3.10.2020.

Lokacija: Trg Kralja Tomislava
GOSPODIN LINK: U POTRAZI ZA SKRIVENIM GRADOM

Izvorno ime filma: Missing Link
Režija: Chris Butler
Scenarij: Chris Butler
Glasovi: Amar Bukvić, Krešimir Mikić, Iskra Jirsak, Aleksandar Cvjetković, Filip Juričić…
Žanr: animirana avantura
Država: SAD / Kanada
Godina: 2019.
Trajanje: 95'
Period prikazivanja: četvrtak, 10.9. u 20.30
Sadržaj: Umoran od usamljeničkog života na pacifičkom sjeverozapadu, Gospodin Link angažira neustrašivog istraživača Sir Lionela Frosta da ga odvede na putovanje kako bi pronašao svoje davno izgubljene rođake u bajkovitoj dolini Shangri-La. Zajedno s avanturisticom Adelinom Fortnight, ovaj neustrašivi trojac istraživača naići će na mnogobrojne opasnosti i prepreke tijekom putovanja na drugi kraj svijeta.
https://www.imdb.com/title/tt6348138/?ref_=fn_al_tt_1


Lokacija: Igralište u Šijani (iza bivše Stande)
MEDVJEDIĆ PADDINGTON 2

Izvorno ime filma: Paddington 2
Režija: Paul King
Scenarij: Paul King & Simon Farnaby
Glasovi: Ranko Tihomirović, Hrvoje Klobučar, Ivan Glowatzky, Natalija Đorđević…
Žanr: animirano – igrana  komedija
Država: Velika Britanija / Francuska
Godina: 2017.
Trajanje: 103'
Period prikazivanja: petak, 11.9. u 20.30
Sadržaj: Sada kada se medvjedić Paddington sretno smjestio kod obitelji Brown, gdje je postao popularan član zajednice, širi radost i ljubav gdje god dođe. U potrazi za savršenim rođendanskim poklonom za 100. rođendan svoje voljene tete Lucy, Paddington naiđe na savršenu knjigu u antikvarnici, no da bi je kupio mora raditi. Kada otkriju da je knjiga ukradena, Paddington i Brownsi kreću u potragu za lopovom.
https://www.imdb.com/title/tt4468740/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Sportsko igralište kod Prilaza Monte Cappelletta na Vidikovcu
GORDON I PADDY

Izvorno ime filma: Gordon & Paddy
Režija: Linda Hambäck
Scenarij: Jan Vierth
Glasovi: Goran Vrbanić, Nikica Viličić, Hrvoje Perc, Darin Pavišić, Dunja Trupeljak, Sandra Hrenar…
Žanr: animirana pustolovina
Država: Švedska
Godina: 2017.
Trajanje: 62'
Period prikazivanja: subota, 12.9. u 20.30
Sadržaj: Prije odlaska u mirovinu, šumski šef policije Gordon mora pronaći novog pomoćnika. Čini se da je Paddy, pametni miš osjetljiva njuha, dobar kandidat. Oni će morati riješiti Gordonov posljednji slučaj, tajnu nestalih oraha. Je li ih vjeverici možda ukrala lisica? Gordon i Paddy uskoro će saznati.
https://www.imdb.com/title/tt7328956/?ref_=fn_al_tt_1


Lokacija: Mornarički park
PRAZNICI U DIVLJINI

Izvorno ime filma: Donne moi des ailes
Režija: Nicolas Vanier
Scenarij: Lilou Fogli
Glumci: Jean-Paul Rouve, Mélanie Doutey, Louis Vazquez…
Žanr: obiteljska avantura
Država: Francuska
Godina: 2019.
Trajanje: 113'
Period prikazivanja: četvrtak, 17.9. u 20.00
Sadržaj: Priča se temelji na istinitim događanjima…Iako u početku skeptičan oko očeve opsjednutosti spašavanjem ugroženih ptica, tinejdžer Tomas ubrzo će se priključiti ocu na nevjerojatnom putovanju i sam, na neobičnoj, ručno izrađenoj letjelici, u društvu gusaka, preletjeti pola Europe. Film je oduševio i inspirirao publiku diljem svijeta.
https://www.imdb.com/title/tt10204940/?ref_=nv_sr_srsg_3


Lokacija: Igralište iza škole Giuseppina Martinuzzi
MOJE NEOBIČNO LJETO S TESS

Izvorno ime filma: Mijn bijzonder rare week met Tess
Režija: Steven Wouterlood
Scenarij: Laura van Dijk
Glumci: Sonny Coops Van Utteren, Josephine Arendsen, Julian Ras…
Žanr: obiteljska avantura
Država: Nizozemska
Godina: 2019.
Trajanje: 80'
Period prikazivanja: petak, 18.9. u 20.00
Sadržaj: Tijekom ljetnih praznika, koje s obitelji provodi na otoku Terschelling, Sam počinje trenirati samoću. Na plaži dječak upoznaje neobičnu djevojčicu Tess koja ga ubrzo uvuče u svoje tajnovite planove. Osim nesvakidašnjih avantura koje će proživjeti na ljetnim praznicima, sam će shvatiti važnost obitelji i uživanja u sadašnjosti. Film je svjetsku premijeru imao na filmskom festivalu u Berlinu 2019., godine, a na zagrebačkom festivalu za djecu i mlade – Kino Kino dobio je nagradu publike.
https://www.imdb.com/title/tt6851430/?ref_=nv_sr_srsg_0

 

Lokacija: Igralište ispred škole Kaštanjer
PČELICA MAJA

Izvorno ime filma: Maya the Bee Movie
Režija: Alexs Stadermann& Simon Pickard
Scenarij: Fin Edquist & Marcus Sauermann
Glasovi: Dunja Fajdić, Lucija Barišić, Matija Prskalo, Dinko Vujević...
Žanr: animirana pustolovina
Država: Australija/Njemačka
Godina: 2014.
Trajanje: 89'
Period prikazivanja: subota, 19.9. u 20.00
Sadržaj: Znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu od pohlepne kraljičine savjetnice i okončavaju dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena. Mlađahna Pčelica Maja nemirnog je duha i ne želi prihvatiti pravila košnice. Jedno od tih pravila je da se ne smije vjerovati stršljenima koji žive izvan livade. Kada netko ukrade Kraljevski med prva sumnja pada na stršljene i Maju kao njihovu saveznicu. Nitko ne vjeruje da je Maja nevina i ne želi joj pomoći osim njenog najboljeg prijatelja Pave. Nakon velike i uzbudljive avanture do košnica stršljena, Maja i Pavo pronalaze pravog kradljivca i dvoje prijatelja se ponovno sprijateljuju s ostalim stanovnicima bogatog kraljevstva.
https://www.imdb.com/title/tt3336368/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Igralište Olimpija u Valdebeku
NEPAROŽDERI

Izvorno ime filma: Lichozrouti
Režija: Galina Miklínová
Scenarij: Galina Miklínová
Glasovi: Goran Navojec, Ronald Žlabur, Žarko Potočnjak, Maja Posavec…
Žanr: animirana pustolovina
Država: Češka / Slovačka / Hrvatska
Godina: 2016.
Trajanje: 83'
Period prikazivanja: četvrtak, 24.9. u 20.00
Sadržaj: Neparožderi su malena nevidljiva stvorenja i glavni krivci za nestale čarape. Naime, od svakog para, pojedu po jednu. Mladi neparožder Hugo živi sa svojim djedom Lamorom, čiji se život primiče svom kraju. Hugo stoga mora pobijediti svoje strahove i izaći iz stana kako bi pronašao strica za kojeg nije ni znao da postoji.
https://www.imdb.com/title/tt5176632/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Igralište ispod škole Stoja
MIA I BIJELI LAV

Izvorno ime filma: Mia et le lion blanc
Režija: Gilles de Maistre
Scenarij: Prune de Maistre & William Davies
Glumci: Daniah De Villiers, Mélanie Laurent, Langley Kirkwood…
Žanr: obiteljska avantura
Država: Francuska / Njemačka
Godina: 2018.
Trajanje: 98'
Period prikazivanja: petak, 25.9. u 20.00
Sadržaj: Mia je jedanaestogodišnja djevojčica koja s roditeljima seli iz Londona u Afriku, te tamo upoznaje bijelog lava Charlieja. Tijekom odrastanja, Mia i lav Charlie postaju nerazdvojni prijatelji. Kada njezin otac odluči prodati Charlieja lovcima kao trofej, Mia kreće u epsku avanturu kako bi ga spasila.
https://www.imdb.com/title/tt4844148/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Kod glavnog ulaza u školu Veruda
MALI PRINC

Izvorno ime filma: Le Petit Prince
Režija: Mark Osborne
Scenarij: Irena Brignull & Bob Persichetti
Glasovi: Maja Niković, Mara Picukarić, Olga Pakalović, Goran Grgić,  Nataša Janjić, Duško Ćurlić…
Žanr: animirana pustolovina
Država: Francuska
Godina: 2015.
Trajanje: 108'
Period prikazivanja: subota, 26.9. u 20.00
Sadržaj: Filmska animirana verzija kultnog remek djela Antoinea de Saint Exupéryja. U središtu je zbivanja Djevojčica, koju majka polako priprema za svijet odraslih, a čiji je susjed je ekscentrični dobronamjerni Avijatičar. On će Djevojčicu upoznati s nevjerojatnim novim svijetom u kojem je sve moguće: svijetom u koji je on sam davno zakoračio a sve zahvaljujući Malom princu. Tu će započeti putovanje Djevojčice, putovanje u vlastiti izmaštani svijet i u svijet Malog princa.
https://www.imdb.com/title/tt1754656/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Park Monte Zaro (pored vrtića)
HRABRI MALIŠAN 2

Izvorno ime filma: Minuscule - Les mandibules du bout du monde
Režija: Hélène Giraud &Thomas Szabo
Scenarij: Hélène Giraud &Thomas Szabo
Glasovi: film nema dijaloga
Žanr: animirana pustolovina
Država: Francuska / Guadeloupe / Kina
Godina: 2018.
Trajanje: 92'
Period prikazivanja: 1.10 u 19.30
Sadržaj: Kada u dolini padne prvi snijeg, hitno se trebaju pripremiti rezerve za zimu. No, tijekom operacije, mala bubica biva zarobljena u kutiji, koja je na putu za Karibe…
https://www.imdb.com/title/tt7296782/?ref_=fn_al_tt_1


Lokacija: Igralište kod škole Veli vrh
WENDY 2 – NAJBOLJI PRIJATELJI ZAUVIJEK

Izvorno ime filma: Wendy 2 - Freundschaft für immer
Režija: Hanno Olderdissen
Scenarij: Caroline Hecht
Glumci: Christian Ahlers, Nadeshda Brennicke, Jasmin Gerat…
Žanr: obiteljska avantura
Država: Njemačka
Godina: 2018.
Trajanje: 96'
Period prikazivanja: petak, 2.10. u 19.30
Sadržaj: Wendy saznaje da se na obližnjem imanju organizira natjecanje u jahanju pa se odlučuje prijaviti i pobijediti kako bi spasila svoj dom Rosenborg. No njezin cirkuski konj Dixie nije skakač i Wendy odustaje. Uskoro u Rosenborg stiže Penny, iskusni konj za turnire. Wendy u njemu odmah prepoznaje potencijal, iako se zbog trauma boji skakanja, a Dixie se sada osjeća zanemareno. Wendy mora pronaći način da povrati staro prijateljstvo, pomogne Penny preboljeti traumu i naposljetku osvojiti natjecanje.
https://www.imdb.com/title/tt7119170/?ref_=nv_sr_srsg_0


Lokacija: Forum
JANKO STRIŽIĆ: FARMAGEDDON

Izvorno ime filma: Shaun the Sheep Movie: Farmageddon
Režija: Will Becher & Richard Phelan
Scenarij: Jon Brown
Glasovi: film nema dijaloga
Žanr: animirana avantura
Država: Velika Britanija
Godina: 2019.
Trajanje: 86'
Period prikazivanja: subota, 3.10 u 19.30
Sadržaj: Prvi dio filma o ovci Janku Strižiću doživio je veliku popularnost i bio nominiran za nagradu Oscar, a njegov nastavak donosi nova uzbuđenja. Čudna svijetla nad mirnim gradićem najavljuje dolazak posjetitelja iz druge galaksije. Janko kreće u misiju kako bi svoju neobičnu posjetiteljicu s vanzemaljskim moćima zaštitio od zlobne organizacije.
https://www.imdb.com/title/tt6193408/

(REX/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari