Pulski Gimnazijalci krenuli na Globalnu šetnju

27. RUJNA 2019., PO CENTRU PULE OD ARENE DO FORUMA PA DO IGRALIŠTA GIMNAZIJE
Globalna šetnja ujedinit će inicijativu „FridaysForFuture“ koju je pokrenula mlada Šveđanka Greta Thunberg te aktivnost u sklopu projekta WALK THE GLOBAL WALK koje za cilj imaju buđenje svijesti o klimatskim promjenama i održivosti planeta Zemlje, kao i aktivnosti Gimnazije Pula koje se provode u okviru EKO škole i Lumena.

Na mimohodu se očekuje 400-ak učenika istarskih srednjih škola koji će u pratnji svojih profesora prošetati Pulom. Kako bi događaj bio što bolje zamijećen i postigao planirani cilj, navedenu šetnju osim transparenata popratit će i grupa bubnjara Glazbene škole Ivana Matetića Ronjgova iz Pule.

Projekt WALK THE GLOBAL WALK – Mobilizing European young people in support of the Sustainable Development Goals, provodi Upravni odjel za međunarodnu suradnju i europske poslove Istarske županije u suradnji s još 11 partnerskih zemalja (Italija, Francuska, Portugal, Grčka, Cipar, Bugarska,Rumunjska, Škotska, Wales, Albanija, BIH). Glavni cilj projekta je razviti kritičku svijest mladih o miru, ljudskim pravima i razvojnim pitanjima s kojima se suočava svijet te potaknuti i nadahnuti mlade da šire tu svijest među svojim vršnjacima.

Projekt se bavi promoviranjem Ciljeva održivog razvoja koje su članice Ujedinjenih naroda usvojile 2015. godine, s ciljem iskorjenjivanja siromaštva, borbe protiv neravnopravnosti i nepravde i rješavanja pitanja klimatskih promjena do 2030. godine. Projekt će u svom fokusu tijekom 3 školske godine imati sljedeće ciljeve održivog razvoja: Održivi gradovi i zajednice, Zaštita klime i Mir, pravda i snažne institucije.

Projekt je vrlo dobro prihvaćen od strane srednjih škola (14) uključenih u njegovu provedbu, a posebice od srednjoškolaca koji su pokazali veliku razinu zainteresiranosti za pitanja očuvanja i zaštite okoliša. Do sada je u provedbi projektnih aktivnosti sudjelovalo 250 istarskih srednjoškolaca te 15 profesora. Tijekom cijele školske godine u istarskim srednjim školama provode se razne edukativne radionice na temu Cilja održivog razvoja koji je u fokusu.

Globalna šetnja središnji je događaj na projektu, provodi se u obliku mirnog mimohoda za održivi razvoj, na kojem će svake od tri godine trajanja projekta, u drugom istarskom gradu, sudjelovati učenici iz istarskih srednjih škola sa svojim profesorima.

PROGRAM

9.00 – 9.30 START: okupljanje učenika Gimnazije Pula (igralište)
9.30 – 10.00 Globalna šetnja: igralište Gimnazije Pula – Arena
10.00 – 10.10 Okupljanje istarskih srednjoškolaca ispred Arene
10.10 - Početak Globalne šetnje: Arena – Kandlerova – Forum
10.45 - Nastavak Globalne šetnje: Forum – Ulica Sergijevaca – Portarata – Flanatička ulica – igralište Gimnazije Pula
11.30 - Dolazak na CILJ: igralište Gimnazije Pula

(REX/FOTO Elvis Malagić)

Facebook komentari