Pulski Aquarium brinut će se o 100 novih periski - VIDEO

POPULACIJI PLEMENITIH PERISKI PRIJETI IZUMIRANJE U JADRANSKOM MORU
Periska je endemski školjkaš Mediterana koji je postao kritički ugrožen nakon što je otkriveno kako su se pojavila dva uzročnika, parazit i bakterija, od kojih ugiba.

Parazit je otkriven uz španjolsku obalu 2016. godine te se proširio cijelim Mediteranom, dok se naglo izumiranje periski početkom 2019. počelo širiti i Jadranom, pa se tako od Elafitskog otočja bolest proširila sve do otoka Raba. Sjeverni dio Jadrana ostao je jedino stanište do kojeg parazit i bakterija nisu stigli, i to zbog specifičnih ekoloških uvjeta - niže razine temperature mora, nižeg saliniteta i drukčijeg strujanja mora.

Strah od daljnjeg ubrzanog širenja bolesti koji bi mogao nastupiti u kratkom vremenu i uzrokovati masovnu smrtnost, pulsku ekipu stručnjaka 'natjerao' je da brzo djeluje i ništa ne propušta slučaju jer u protivnom riskiraju nestanak periski. Tako su, u nastojanju da očuvaju nekolicinu, očito posljednjih periski u cijelom Mediteranu, već ranije 33 zdrave jedinke s pulskog šireg obalnog područja prebacili u akvarije gdje se o njima brinu 24 sata dnevno. No nisu htjeli stati samo na tome. Od resornog su ministarstva dodatno tražili još 100 periski na skrb, a ovi su iznimno brzo reagirali i to im odobrili.

Tako su danas zaposlenici Aquariuma uz pomoć vanjskih suradnika izronili 100 jedinki s Vinkuranskog područja i dopremili ih u pulski akvarij gdje će se o njima brinuti iskusni tim djelatnika, iako su preseljene periske i dalje vlasništvo države.

Nakon što utvrde da su novopridošlice zdrave, predstoji im briga o ukupno 133 jedinke ovog školjkaša koja nije nimalo jeftina, pogotovo ako znamo da se pulski Aquarium o njima brine o svom trošku. No o tome nekom drugom prilikom; trenutni naglasak stavljamo isključivo na divljenje ovoj ekipi koja radi posao koji je za svaku pohvalu jer, osim što ga rade s čistom ljubavlju, ne zaboravimo da oni zapravo spašavaju jednu endemsku vrstu!

(REx/MA.ST)

Video vezan uz članak

Facebook komentari