Puležani zbog strana od coronavirusa sve više kupuju maske za lice

GRAĐANI SVE VIŠE STRAHUJU OD POJAVE CORONAVIRUSA U HRVATSKOJ
Među Hrvatima se pojavio  strah od coronavirusa koji je od prosinca "tabu" tema diljem svijeta. Virus se nezaustavljivo širi Kinom, no i ostatkom svijeta. Građani Hrvatske masovno kupuju maske za lice u ljekarnama , koje bilježe višestruko povećanje prodaje. Analizirajući ljekarne diljem Hrvatske, odlučili smo se provjeriti kakva je situaciuja u istarskim ljekarnama. Djelatnice ljekarni nadovezale su se za nacionalno stanje i potvrdile kako se prodaja značajno povećala u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je mjere opreza za zaštitu od virusa gdje se uz izbjegavanje kontakta sa zaraženim osobama/životinjama, često pranje ruku, termičku obradu mesa i jaja nalazi i nošenje maske preko usta. Budući da se virus prenosi kapljičnim putem (kihanjem i kašljanjem), građani su se odlučili za opciju koja će ih osigurati na otvorenim i zatvorenim prostorima ispunjenim mnoštvom ljudima.

Simptomi obične gripe i coronavirusa  vezani su za respiratornu infekciju , te ne postoji pravi način razlikovanja na osnovi kliničkih znakova između gripe i virusa. Budući da je općepoznato kako je najučinkovitiji način u borbi protiv gripe samo jačanje imunološkog sustava, upitali smo djelatnice ljekarne da li bilježe povećanje u prodaji takvih proizvoda, dobili smo odgovor: „Budući da se nalazimo u sezoni gripe , ne možemo prodaju preparata za  jačanje imunološkog sustava pripisati pojavi coronavirusa." 

U razgovoru s djelatnicama ustanovili smo kako su građani dobro informirani o pojavi coronavirusa te kako rade sve preventivne mjere za zaštitu od virusa.

(L.Agičić/Foto: M.Angelini)

Facebook komentari