Pula bolja od Chicaga

STRUGALICA
Piše: Damir Strugar
Bok i bogme svašta se događalo u našem malo provincijskom mjestu proteklog tjedna. Kad već nismo postali glavni grad i centar Županije (a to nam je gradonačelnik Boris Miletić obećavao), e onda smo po nekima postali najnesigurniji grad u hrvatskoj. I to baš u trenucima kada je zamijenjen načelnik Policijske uprave Istarske. Je li ta smjena ima veza s podacima o kriminalitetu u Puli teško je reći, ali je taj podatak (a na kraju se pokazalo krivo interpretiran i obrađen) opako naljutio gradonačelnika Borisa Miletića, koji se tome žestoko usprotivio. Ipak, nije lako biti prvi čovjek najnesigurnijeg grada. Boris je Miletić, dakle, krivo predočenu statistiku s gnušanjem odbio,a oštro je i poručio:
- Izrađivač studije neozbiljno je i nedovoljno detaljno provjerio podatke.a primijenio je i pogrešnu metodologiju! Pričinjena nam je kao mirnom i turističkom gradu moralna i materijalna šteta. Predlažem stoga da oni koji su to učinili i iznijeli netočne podatke, zbog moralne odgovornosti financijski doniraju Turističku zajednicu Pule! -  (?!?)
Miletićev je apel hvale vrijedan pažnje, ali koliko nam je društvo moralno odgovorno tolika će biti i uplata u kasu Turističke zajednice Pule! Dakle - nula,zero,njet. Međutim, javnu podršku gradonačelniku Pule i pohvalu svim žiteljima grada iznijeli su povodom Svjetskog dana Roma njihovi istarski čelnici.
- Romima je u Puli bolje nego u Chicagu! - zagrmio je predsjednik Udruge Roma Veli Huseini. - Istinabog,neki Romi još uvijek nisu riješili egzistencijalno pitanje i krov nad glavom,ali svakim danom su vidljiviji pomaci. Romska djeca idu u osnovne i srednje škole,a imamo u Puli i dvoje studenata s kojima se posebno ponosimo!
Možda bi ove dirljive riječi ganule do bola nekad najpoznatijeg stanovnika Chicaga Ala Caponea i izmamile mu suzu na oku, ali u svakom slučaju poređenje Pule s višemilijunskim Chicagom zaista lijepo zvuči!
Međutim, ne zvuče lijepo najavljeni prosvjedi koji će nas zadesiti Prvog maja. Umjesto da u društvu kolega iz Sindikata peče čevapčiće i uživa u malvaziji u Šijanskoj šumi, Bruno se Bulić ne predaje! Iako je prošlog utorka imao prometnu nezgodu sa svojom bijelom limuzinom blizu kružnog toka u Šijani, agilni sindikalac i prvi čovjek Sindikata Istre i Kvarnera priprema se da aktualnoj vlasti na sve tri razine (dakle gradskoj,županijskoj i državnoj) održi lekciju! Potpuno opravdano! Pa za to je masno i plaćen.
- Ja sam uvijek na strani radnika,ali neke stvari mi nisu jasne. Napada se Županija kada financijski potpomogne Glas Istre, jer da je to nemoralno pomagati privatnu firmu,a Bruno Bulić najavljuje prosvjede protiv Županije jer financijski ne potpomažu neke druge posrnule firme! Očito postoje dvostruka mjerila - začudio se nedavno Damir Kajin.
Međutim, meni tu ništa nije čudno. Dvostruka mjerila postoje u svemu. Naprimjer, jedna braniteljska udruga je za objavu registra branitelja,a druga nije. Neki pušači su za zabranu pušenja na javnim mjestima, drugi nisu. Neki novinari pišu da je čast bila biti braniteljom i sudionikom Domovinskog rata, drugi se kao toga srame i priznaju da su tek bili mobilizirani. Neki kažu da je HDZ uzimao mito za vojne kamione, drugi tvrde da je SDP uzimao mito za vatrogasne kamione. I onda dolazimo opet do početka priče da neki tvrde da je Pula najnesigurniji grad, dok drugi dokazuju da je u Puli najbolji, najugodniji  i najmirniji grad za život. Stotinu ljudi, stotinu ćudi - rekao je još davno pametni pisac.
Uostalom, kako građani gledaju na medije? Dok neki misle da su mediji podlegli totalnom žutilu,estradizaciji i crnoj kronici, drugi govore da je to takav trenutak u društvu i da mediji samo prenose sliku o nama. Ja se u to ne bi štel mešati,ali evo samo nekih novinskih naslova prikupljenih u Hrvatskom novinarskom društvu u posljednjih godinu dana. Evo šta sve mogu napisati hrvatski novinari i ostati živi. Uživajte!  Bit će toga još..
"Obraz naših skijašica osvjetlala je Nika Fleiss koja je nakon druge vožnje skončala kao šesnaesta"
"Uhićeno je 15 osoba između 25 i 40 godina starosti,od kojih je jedan maloljetnik"
"Policija zaplijenila 10 kilograma dobre marihuane"
"Pao je s visine od samo šest i pol metara i zadobio samo teži potres mozga"
"Na novogodišnjem koncertu u Beču počeli su zaudarati taktovi Radetzky marša"
"Osumnjičeni ima visoku stručnu spermu"

Facebook komentari