Prvašići posjtili pulsku policiju

PRVAŠIĆI UČILI NEŠTO O POLICIJSKOM POSLU
Učenici prvih razreda Osnovne škole Tone Peruško posjetili su danas Policijsku postaju Pula i naučili nešto više o policijskom poslu.

Policijski službenici pokazali su im i objasnili kako to izgleda kad netko nazove policiju i što sve tada policajci i policajke poduzimaju ne bi li zaštiti građane i njihovu imovinu. Djeca su razgledala policijske prostorije za zadržavanje, ispitivanje i operativno dežurstvo policijske postaje, a potom su se upoznali s radom pulskih ''CSI'' istražitelja. Naučili su kako policija na temelju tragova ostavljenih na mjestu događaja dolazi počinitelja kaznenih djela te su za uspomenu kući ponijeli svoj otisak papilarnih linija.

Policijski službenici Odjela prevencije potom su mališanima podijelili slikovnicu ''Ne, ne idem'' kako bi je pročitali zajedno sa svojim roditeljima. Slikovnica, kroz priču o Ani i Marku koji u parku susreću nepoznatog muškarca, na djeci prihvatljiv i interesantan način, govori o tome da djeca trebaju biti oprezna prilikom susreta s nepoznatim osobama. Podučava ih da trebaju jasno reći NE ako netko traži da učine nešto što ne žele te da roditeljima uvijek mogu sve reći, pa čak i onda kada misle da su napravili nešto pogrešno.

Inače, slikovnicu ''Ne, ne idem'' osmislio je Savez White IT – savez protiv dječje pornografije iz Savezne Republike Njemačke, na inicijativu PD Hannover, s kojom PU istarska uspješno surađuje već niz godina. Osim savjeta kojima se nastoji osvijestiti djecu o opasnostima komunikacije s neznancima i potrebi da se povjere svojim roditeljima, slikovnica donosi i savjete roditeljima kako bi osnažili odnos povjerenja s djecom te kako bi im se djeca mogla povjeriti i onda kada ih nešto muči i kada se nečega srame.

(REX)

Facebook komentari