Prva edicija Festivala Encijan posvećenog promociji Ćićarije

ONLINE IZDANJE PUTEM FACEBOOK STRANICE PROJEKTA KAŠTELIR / 28. I 29. KOLOVOZ
U sklopu projekta KAŠTELIR održat će se on line Festival Encijan, koji ima za cilj promovirati Ćićariju i sve njezine ljepote s posebnim naglaskom na važnosti ljekovite biljke encijan te poticanju lokalnog stanovništva na njezin uzgoj, ali i uzgoj drugih zaštićenih biljak. Na samom grbu Općine Lanišće, koja zajedno s Istarskom županijom organizira festival, nalazi se upravo biljka encijan te će se kroz Festival Encijan, stanovnike, a i širu publiku, osvijestiti o njezinom značaju.
 
Sukladno situaciji uzrokovanom COVID-19 virusom, u cilju poštivanja svih epidemioloških mjera, Festival Encijan održat će se u dvije edicije po dva dana, gdje će se prva edicija festivala održati 28. i 29. kolovoza isključivo online, putem Facebook stranice Projekta Kaštelir (https://www.facebook.com/kastelir.interregsihr/). Obje edicije obuhvatit će različite aktivnosti: obrazovne aktivnosti, promociju domaće kuhinje i drugih proizvoda u suradnji s lokalnim ponuđačima, obrtnicima te društvenim poduzećima, promociju bogatstva kulturne baštine gradina, života u njima te botaniku i etnobotaniku projektnog područja.

U sklopu prve edicije Festivala održat će se niz online predavanja i radionica: Život na gradinama, Botanika i etnobotanika, Kulinarska radionica, Ljekovito bilje i njegovo korištenje, Ekološka poljoprivreda/travarstvo, Radionice: obrti.
 
Dio edukativnog programa održat će se uživo putem ZOOM aplikacije, a potom kroz video prezentacije. Tijekom 30 minutnog ZOOM-a predavači će predstaviti svoju radionicu koja će zatim uslijediti kroz video snimak. U ZOOM javljanja uključiti se može prema sljedećem rasporedu:

28.08.2020. PETAK

11:00   Život na gradinama,  Mario Zaccaria - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJEucuitpjouG9U-DfVmmHRV3XufUrQu6XsR  

13:30   Obrti i tradicija Ćićarije - ZOOM NAJAVA  
https://zoom.us/meeting/register/tJEvd-uhrjIqHNPWY1KsRdWOWt2270o9vYsl  

16:00  Hrana od divljih plodova, Pino Kuhar  - ZOOM NAJAVA
 https://zoom.us/meeting/register/tJcucempqzIjEtNSuuXeP36xy8cV0C_eipV8

18:30 Ljekovito bilje i njegovo korištenje, upoznavanje,  Hrvoje Krivošić - ZOOM NAJAVA
 https://zoom.us/meeting/register/tJUrd-uvqzMvHdMRDtgi5McfjlQ6Y8JIqWDy

29.08.2020. SUBOTA

11:30  Ekološka poljoprivreda/travarstvo, Ivan Mihovilović - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJ0vf-CupzwoHdfy75vbizBn1H9wJMl__hHx  

14:00 Ljekovito bilje i njegovo korištenje, primjena,  Hrvoje Krivošić - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJwsceqtqjsuHNEczhvoAZ7bPPVutMCp9V3H  

16:30 Radionica: Hrana od divljih plodova - ZOOM NAJAVA
https://zoom.us/meeting/register/tJEtde6vrzIuG9HeoAxn7Bg5xLg4EJZ3rwzy  

Festival Encijan dio je projekta “Prapovijesne gradine i etnobotanika za održivi turizam i ruralni razvoj – od Krasa (preko Brkina, Ćićarije i Istre) do Kvarnera” akronima Kaštelir koji se aktivno provodi od 1. listopada 2018. godine. Središnja nit projekta su ostaci gradina (kaštelira), zanemarene kulturne baštine koja potječe još iz prapovijesnog razdoblja - brončanog i željeznog doba (2. i 1. tisućljeća pr. Kr.).
 
Iznenađujuća gustoća gradina na širem području Primorske, Istre i Kvarnera je dokaz zajedničkih prirodnih vrijednosti i zajedničke povijesti i homogenosti tog područja u prapovijesti. Zarastanjem gradina, iseljavanjem lokalnog stanovništva, gubitkom tradicije i povezanosti sa drevnom prošlošću, izgubilo se i znanje o biljkama koje su u ono vrijeme rasle na tom području te o njihovom korištenju.
Glavni cilj projekta je aktivno očuvanje baštine gradina preko njihovog vrednovanja, zaštite, revitalizacije i promocije, upotrebom neinvazivnih pristupa temeljenih na suvremenoj informacijsko - komunikacijskoj tehnologiji.

Projektom se želi predstaviti tadašnji način života – kroz tradicionalnu upotrebu samoniklog bilja (etnobotanika) i uzgoj starih sorti biljaka (botanika i etnobotanika), oživjeti drevnu povezanost ljudi s biljkama te uključiti prirodnu i kulturnu baštinu u inovativnu i održivu turističku ponudu. Baština će u skladu sa modernim vremenom biti predstavljena na način na koji će služiti održivom prekograničnom turizmu, ruralnom razvoju i održivom upravljanju okolišem.

(REX)

Facebook komentari