Prosvjed SIK-a ispred upravne zgrade Vodovoda

BULIĆ: NIJE DOVOLJAN MOBING…
Ispred upravne zgrade poduzeća Vodovod d.o.o. Pula danas je predsjedništvo SIK-a održalo javni prosvjed, kao izraz nezadovoljstva postupkom neutemeljenog i nezakonitog izvanrednog otkazivanja ugovora o radu sindikalnom povjereniku SIK-a u Vodovodu. Prosvjed je održalo pedesetak prosvjednika. Predsjednik SIK-a Bruno Bulić rekao je kako je ovakvo što viđeno zadnji put u vrijeme Mussolinija. "Ovo je jedini gradonačelnik čija su komunalna poduzeća tužena od strane grada jer nisu bili zadovoljni što su radnici tražili božićnicu. Treba biti podmetač samo da ne da 500 kuna radnicima koji su ih zaslužili, koji su imali pravo. Sindikat Istre i Kvarnera uvijek je upozoravao na nešto loše u ovoj županiji i u ovom gradu. Političari se hvale sa svojim partizanom u Saboru, a prosječna plaća im je niža od prosjeka Hrvatske. Politička oligarhija u Istri toliko je jaka da ima pod kontrolom državno odvjetništvo, pravosuđe i policiju i većinu medija. Nije dovoljan mobing nad sindikalnim povjerenikom u Vodovodu, nego mu se i otkaz daje", na prosvjedu se obratio Bulić.
Naime, Uprava Vodovoda Pula d.o.o. najavila je namjeru izvanrednog otkazivanja rada radniku Stanku Raduloviću zaposlenom na poslovima Referenta plana i analize, a koji je sindikalni povjerenik SIK-a u Vodovodu. Razlog otkazivanja obrazložen je nalazom naručenog revizijskog izvješća, a vezano za navodnu odgovornost radnika glede izrade plana. S obzirom na činjenicu da je riječ o dokumentu koji je na prijedlog direktora usvojio Nadzorni odbor, kao i na neke prethodne poteze direktora usmjerene protiv povjerenika SIK-a, u SIK-u zaključuju da je izvanredno otkazivanje ugovora o radu zbog navedenog razloga zapravo eklatantan primjer prebacivanja vlastite odgovornosti uprave i Nadzornog odbora te, kako kažu, finale sofisticiranog podmetanja sindikalnom povjereniku SIK-a. Ističu da se beskrupuloznim žrtvovanjem i ugrožavanjem egzistencije predstavnika SIK-a, pokušava se SIK-u ugroziti djelovanje u Društvu, a sindikalnoj sceni i aktivistima prenijeti zastrašujuća poruka o opasnostima koje donosi sindikalni aktivizam.
Zbog činjenice da je, za radnika navodno inkriminirajući plan, upravo na prijedlog direktora Darka Višnjića usvojio Nadzorni odbor Vodovoda Pula, SIK je uputio zahtjev predstavniku radnika u Nadzornom odboru da u interesu Društva koje bi postupkom Uprave moglo imati štetne materijalne posljedice, zatraži hitno sazivanje sjednice Nadzornog odbora. Zahtjev je na znanje dostavljen svim članovima Nadzornog odbora, Radničkom vijeću i gradonačelniku Pule kao predstavniku većinskog vlasnika Vodovoda. (E.O.)

Facebook komentari