Prosvjed građana u Bašaniji kod Umaga zbog postavljene rampe

IMAMO I KOMENTAR IZ ISTRATURISTA
Danas se na rampi u Bašaniji u Mojmirskoj ulici blizu AC Pineta skupilo oko 30 mještana i aktivista Živog zida, te je prosvjedovalo protiv, po njima, nezakonito postavljene rampe. Kako su pokušaji mirnog rješenja s njihove strane bili ignorirani od strane uprave Istraturista mirno su prosvjedovali praćeni budnim okom desetak policajaca i Istraturistovih zaštitara (Klemm security) uz prisustvo predstavnika medija.

U priopćenju medijima kao vjećnik Grada Umaga i Skupštine Županije istarske Damir Grünbaum iz Živog zida rekao je da žali radi nedoličnog i ignorantskog odnosa Istraturista prema lokalnom stanovništvu koje je u stvari stvorilo taj isti Istraturist.

''Rampa je postavljena na putu, nerazvrstanoj prometnici, javnom dobru opće uporabe koji je jedini pristup drugom javnom dobru tj pomorskom dobru, plaži. Ustavom nitko ne smije zabraniti pristup javnom dobru, a putevi su kao javna dobra izuzeti iz ugovora o koncesiji. Ova rampa je jedna od tisuću na cijeloj hrvatskoj obali koje pokazuju nemoć i neodgovornost institucija prema vlastitim gradanima u korist krupnog kapitala. Samo policija, carina, vojska ili hrvatske ceste mogu prepriječiti put iz nekih opravdanih razloga, nitko drugi to ne smije!!!'' - istaknuo je Damir Grünbaum, naglasivši:

''Upitan sam da li je u redu da zaustavljamo promet usred turističke sezone, ja sam odgovorio da je ovdje građanima zatvoren put već 25 godina i da je ovih 15 minuta najmanje što su zaslužili da bi skrenuli pažnju na ovaj problem. Živi zid nakon izbora se nije zavukao u svoju ljušturu kao i ostale stranke i nije zaboravio obećanja da nam je čovjek na prvom mjestu. Očekujemo da institucije prorade, da se rampa ukloni, da se građanima dopusti slobodan pristup plažama koje su naše.''

Nakon prosvjeda jedan je mještanin demontirao rampu, nitko ga nije spriječio, ali uzeti su mu podaci. (zadnje dvije fotke).

Istovremeno smo dobili i komentar iz Istraturista na današnji prosvjed u kojem stoji:

''Istraturist je uvijek u svim svojim objektima i na svim lokacijama osiguravao neometan pristup moru i plažama svim svojim gostima i sugrađanima i to brojnim pješačkim i biciklističkim stazama, a nastavit će tako činiti i dalje. U samom vrhuncu turističke sezone, kada je cestovni promet izrazito pojačan, poduzimamo dodatne mjere sigurnosti na ulazima u naše objekte (koji su pod koncesijom na turističkom zemljištu), kako bismo održali uređen i siguran pristup.''

 (rex)

Facebook komentari