Promocija i prezentacija obrtničkih zanimanja ovog utorka u Circolu

NAJAVLJENA PROMOCIJA DEFICITARNIH ZANIMANJA
Tendencija manjeg upisa u strukovna zanimanja dovela je do gašenja nekih zanimanja u školama, iako su na tržištu iznimno traženi, pa je potrebno jačom promocijom i informiranošću osigurati da Pula i u budućnosti ima školovane majstore. Upravo zato pokrenut je novi projekt prezentacije i promocije obrtničkih zanimanja koji je predstavljen na današnjoj konferenciji za medije koja je održana u prostorijama Udruženja obrtnika Pula.

Naime, Udruženje obrtnika Pula i Obrtnička komora Istarske županije u suradnji sa srednjim strukovnim školama koje obrazuju učenike za obrtnička zanimanja te osnovnim školama koje su se odazvale na suradnju, pokrenule su ove godine zajedničke aktivnosti na promociji obrtničkih zanimanja. Zajednička im je želja promovirati zanimanja za kojima na tržištu postoji velika potražnja, kako u pogledu zapošljavanja radnika, tako i u samom obrtništvu i poduzetništvu. Za majstore gotovo svih struka ima dovoljno posla, pa je cilj upoznati učenike i njihove roditelje koje su mogućnosti za upis učenika u takve škole u Puli, o mogućnostima zapošljavanja, napredovanja do samozapošljavanja kroz otvaranje obrta. Aktivnosti su usmjerene prvenstveno na učenike osmih razreda pred kojima je odluka o izboru srednje škole i budućeg zanimanja.

Zajednička će se prezentacija obrtničkih zanimanja održati u utorak, 28. svibnja u 18 sati u pulskom Circolu, a prezentirat će ih Škola za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula, Strukovna škola Pula, Industrijsko-obrtnička škola Pula i Talijanska srednja škola Dante Alighieri Pula. Predstavit će se i obrtnici koji su u tim zanimanjima ostvarili svoju profesionalnu karijeru, osigurali egzistenciju i uspješni su u onome što rade.
Drugi dio promocije obrtničkih zanimanja održat će se tjedan dana nakon prve prezentacije, u utorak 4. lipnja kada će se prijavljeni učenici osmih razreda autobusom odvesti u nekoliko obrtničkih objekata različitih djelatnosti, kako bi uživo vidjeli kako izgleda radno mjesto u pojedinim zanimanjima.

Predsjednik Udruženja obrtnika Pula Andi Vitasović kaže kako kroničan nedostatak radne snage tišti sve obrte u njihovoj nadležnosti: „Nama kao udruženju u cilju je da ukažemo na nedostatke interesa u strukovna zanimanja koja su kvalitetna i kojima se itekako može osigurati egzistencija. Upravo zato informirat ćemo učenike i roditelje na dva načina; prezentacijom kojoj će prisustvovati uspješni obrtnici iz Pule te samim obilaskom obrtničkih objekata na kojem će iz prve ruke vidjeti kako poslovi funkcioniraju.“

Alma Tomljanović, ravnateljica OŠ Šijana rekla je u ime svih uključenih osnovnih škola kako se profesionalna orijentacija provodi već od prvog razreda, no u 8. razredu se, kada se treba donijeti odluka o daljnjem školovanju, intenzivnije provode razgovori, te im profesori i stručne službe daju bitne savjete, potporu i smjernice.
„Raduje nas suradnja s Obrtničkom komorom koja je počela ove godine, a što je najvažnije, aktivnosti koje ona organizira smatram odličnima jer će na jednom mjestu i učenici i roditelji moći dobiti pravovaljane informacije. Mi smatramo kako je odabir zanimanja vrlo važna odluka, a mi im možemo pomoći i motivirati ih u odabiru onog pravog“ objasnila je Tomljanović.

Srednje škole također provode svoje promotivne aktivnosti – dane otvorenih vrata škola na kojima učenici, osim dolaska u školu, mogu razgledati radionice, kabinete i ostale sadržaje te dobiti vrijedne informacije o zanimanjima koje upisuje škola, mogućnostima stipendiranja i ostvarivanja naknade za odrađeno naukovanje. Upravo je ravnatelj Strukovne škole Pula Ivo Bebek prisutnima na današnjoj konferenciji objasnio kako su prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje strukovna zanimanja deficitarna odnosno kako nedostaje radne snage zbog čega se i pokreće ova akcija u kojoj će se naglasak staviti upravo na trogodišnja zanimanja.

Potporu ovim aktivnostima dali su i Grad Pula i Istarska županija kao osnivači škola, ali i važan čimbenik u oblikovanju društvenih procesa. Elvira Krizmanić Marjanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule zahvalila se Obrtničkoj komori i Udruženju obrtnika na ovoj hvalevrijednoj inicijativi uz riječi kako su učenici koji završavaju osnovnu školu i koji se nalaze na životnoj prekretnici ustvari premladi za odluku koja će im predodrediti život te istaknula važnu ulogu roditelja i stručnih osoba koje bi im mogle pomoći i usmjeriti ih.

Valja napomenuti i kako su svi uključeni subjekti zainteresirani za nastavak ovakve suradnje i u narednim godinama, a već postoje i prijedlozi aktivnosti koje bi se mogle provesti.
(REx/Sanja Tkalčec/Manuel Angelini)

Facebook komentari