„Promašena gospodarska politika se naplaćuje na štetu radnika“

OBRAĆANJE ZELENOG SAVEZA O PITANJU ULJANIKA
U četvrtak, 11. travnja Zeleni savez – Zeleni održao je konferenciju za novinare. Predsjednik stranke Mr.sc.Josip – Anton Rupnik o odgovornosti za situaciju u pulskom brodogradilištu kaže sljedeće: 

„Preustroj ULJANIKA je već davno prije učinjen ali nekome točnije novim upravama u Uljaniku je smetao i zato moraju kazneno odgovarati ali tu je kriva i Vlada, jer sve je započelo s nedopustivom privatizacijom. Režija privatizacije Uljanika je bila slična Tvornici duhana u Rovinju i zato me ne čudi, šo su doveli na čelo uprave Uljanika ljude iz navedene firme. Proizvoditi kutije cigareta i brod se uopće ne može uspoređivati Da bi se spriječila realizacija kriminala i natjeralo sve, koji su u to umiješani, da plate štetu može se formirati nova tvrtka na istom prostoru i davno predloženim i zacrtanim programom i to pod nazivom ULJANIK-ISTRA.
Davno smo predlagali, da se u našoj zemlji trebali graditi brodovi za prijevoz plina i na taj način realizirao bi se bio zahtjev građana, da se u Plominu koristi plin,a ne ugalj. Planira se gradnja terminala za plin na otoku Krku i otvara se još dodatna potreba za izgradnju brodova za prijevoz plina. Kupci brodova za prijevoza plina uz pomoć države mogu kupovati takve brodove, koji su dosta složeni po cijenama, s kojima bi recimo brodogradilište Uljanik moglo pokriti svoje proizvodne troškove.
Uljanik je u svojoj povijesti preživio i teže slučajeve, kada radnici i uprave nisu imale mogućnosti se zaštiti i to je Uljanik preživio. Situacija u koju je doveden kolektiv Uljanika isključiva je kardinalna odgovornost uprave, jer su na prvo mjesto stavili svoj interes i interes svojih prijatelja, a ne radnika i njihove obitelji, kao što smo mi nekad činili“.


Gordana Ferenčić, potpredsjednica Zelenog saveza – Zeleni poručuje:
„Zadnjih dana svjedoci smo agonije koju prolaze radnici i njihove obitelji.
Isplata plaća ne rješava pitanje budućnosti Uljanika, odnosno hrvatske brodogradnje. Naravno isplata plaća bi trebala biti prioritet.  Bez dugoročnog rješenja brodogradnje kao strateške grane i bez potpore europske komisije naše države i vlade nema opstanka. Hrvatska treba konkretnu, održivu i stratešku europsku brodogradnju. Mi građani, smo se opredijelili nedvosmisleno za brodogradnju i što veće očuvanje broja radnih mjesta. Razumijemo ogorčenost radnika koji se s pravom ljute jer nisu dobili plaću i uistinu im nije lako ali držimo da svi skupa trebamo biti prisebni za iznalaženje rješenja za naše Uljanikovce.
Svojevremeno je naša stranka predlagala da se u Uljaniku grade brodovi za prijevoz plina pa bi se tako mogao riješiti i problem Plomina, s time da se koristi plin kao energent. To je jedno od rješenja za opstanak brodogradnje. Također smo predlagali da se u pogonima Uljanika proizvodi oprema za vjetroelektrane te dijelovi za protočne hidrocentrale.
Zaključno se nadamo da će se naći dugoročno rješenje te time riješiti nastalu agoniju radnika Uljanika“.

(REx)
 

Facebook komentari