Projektima za istraživanje liječenja i dijagnostike Covid-19 dodijeljeno 117 milijuna eura

ODABRANO JE OSAM PROJEKATA VELIKIH RAZMJERA ZA ISTRAŽIVANJE LIJEČENJA I DIJAGNOSTIKE KORONAVIRUSA
Europska komisija jučer je objavila da je Inicijativa za inovativne lijekove (IMI) – javno-privatno partnerstvo – odabrala osam projekata velikih razmjera za istraživanje liječenja i dijagnostike koronavirusa. Ti su projekti predloženi u ubrzanom postupku za podnošenje prijedloga koji je ta Inicijativa pokrenula u ožujku.

Komisija je povećala dodijeljena sredstva na 72 milijuna eura (s prvotno planiranih 45 milijuna eura) iz Obzora 2020., programa EU-a za istraživanje i inovacije, radi financiranja većeg broja kvalitetnih prijedloga. Farmaceutska industrija, partneri pridruženi IMI-ju i druge organizacije uključene u te projekte dat će 45 milijuna eura, čime će ukupna vrijednost ulaganja dosegnuti 117 milijuna eura.

Jučer odabrani projekti dio su zajedničkog europskog odgovora na pandemiju koronavirusa koji Komisija koordinira od početka krize. Od osam projekata financiranih iz ovog poziva IMI-ja, pet je u području dijagnostike, a tri u području liječenja. Cilj projekata koji istražuju dijagnostičke alate je razviti proizvode koji se mogu upotrijebiti svugdje, primjerice u liječničkoj ordinaciji ili u pacijentovu domu, i koji mogu dati brze rezultate, u roku od 14 do 40 minuta. U ostalim se projektima razvijaju načini liječenja. Oni su prvenstveno usmjereni na aktualnu pandemiju koronavirusa, ali će se istodobno snažno nastojati poboljšati pripremljenost za buduće epidemije.

U tim projektima surađuju ukupno 94 organizacije, među njima sveučilišta, istraživačke organizacije, poduzeća i javna tijela. Mala i srednja poduzeća (MSP-ovi) znatno sudjeluju u njima: više od 20 posto sudionika su MSP-ovi, koji će dobiti 17 posto proračuna. Sljedeći je korak uspješno zaključenje sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava s IMI-jem, a u međuvremenu popis projekata koji su odabrani za financiranje objavljen je ovdje

(REX)

Facebook komentari