Projekt udruge Roda u istarskim vrtićima

PROJEKT "RAZMISLI PA KLIKNI", SIGURNOST NA INTERNETU
U okviru projekta "Razmisli pa klikni",  ide u vrtić kojeg udruga Roda provodi u vrtićima u Puli, Rovinju, Pazinu i Buzetu, krajem svibnja i početkom lipnja ove godine u buzetskom Dječjem vrtiću Grdelin i pulskom vrtiću Monte Zaro održane su prve radionice za buduće školarce o sigurnom i odgovornom ponašanju na internetu.

Radionicama je prisustvovalo 70 djece predškolske dobi koja su dobila najvažnije informacije o tome kako sigurno i odgovorno koristiti internetske sadržaje koji su im dostupni. 

U današnje vrijeme kad djeca sve ranije dolaze u kontakt s računalima, tabletima, pametnim telefonima, i drugim uređajima, nužno je potrebno pomoći djeci da na vrijeme usvoje prva znanja o sigurnom i odgovornom korištenju interneta i brojnih alata i sadržaja koji su im putem interneta dostupni. Radionice koje se provode u okviru projekta Razmisli pa klikni ide u vrtić prate rastući trend djece u vrtićima-korisnika interneta i općenito digitalnih tehnologija, a na njima, na zanimljiv i zabavan način, uz pomoć odraslih, djeca usvajaju osnovne koncepte sigurnog i odgovornog korištenja interneta. 

Projekt je svojim aktivnostima usmjeren i na edukaciju odgajatelja i roditelja putem radionica namijenjenih njima, kako bi zajedno utjecali na razvoj ispravnih navika i pravila sigurnog korištenja interneta. Cilj je radionica za roditelje i odgajatelje, osnažiti roditelje na preuzimanje aktivne uloge u odgoju djece za digitalno doba, te jačati kompetencije stručnjaka koji rade s djecom predškolske dobi kako bi doprinijeli razvoju ispravnih navika i pravila sigurnog korištenja interneta i bili podrška roditeljima. Sadržaj radionica osmislili su Suradnici u učenju, partneri Rode u ovom projektu, u suradnji s provoditeljicama projekta iz udruge Roda i Policijske uprave Istarske koja sudjeluje u provedbi projekta.  Provedbom projekta očekujemo da će roditelji (i ostali odrasli, uz koje djeca odrastaju i čije navike i načine korištenja interneta promatraju) osvijestiti nove okolnosti u kojima djeca odrastaju i važnost kontinuirane uključenosti i vođenja djece kroz sadržaje i aktivnosti koje istražuju na internetu.

U rujnu, radionice za djecu i roditelje nastavljaju se u vrtićima Pule, Rovinja, Pazina i Buzeta.
(rex)

Facebook komentari