Projekt “Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!”

TRI UDRUGE PROVODE PRVI PROJEKT MEDIJSKE PISMENOSTI U OPĆINI MEDULIN
U utorak, 4. lipnja započela je provedba projekta medijske pismenosti "Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!" kojega provode udruge Sakramenski, Mutila i Format uz financijsku podršku Općine Medulin i Agencije za elektroničke medije (AEM). 

Radi se o prvom projektu medijskog opismenjavanja koji se provodi na području općine Medulin, te u fokusu ima djecu predškolske i osnovnoškolske dobi, a kojega je medulinska udruga Sakramenski prijavila na Javni poziv za sufinanciranje projekata na temu poticanja medijske pismenosti u 2019. godini, objavljenog od strane Agencije za elektroničke medije.

Agencija je odobrila financiranje projekta iznosom od 11.000 kuna, a Općina Medulin dodatnim iznosom od 5.000 kn, te će se kroz projekt zahvaljujući sufinanciranju iz oba izvora provesti niz edukativnih i zanimljivih aktivnosti. Predavanja, radionice, posjeti lokalnim medijskim kućama, projekcije filmova, projektne su aktivnosti koje imaju za cilj povisiti razinu znanja o pozitivnim i negativnim utjecajima medija i medijskih sadržaja kod djece predškolske i osnovnoškolske dobi s područja općine Medulin te informirati i pomoći njihovim roditeljima, kao i odgojiteljima, učiteljima te drugim pedagoškim djelatnicima koji rade s djecom u predškolskim i osnovnoškolskim ustanovama. 

Odlazak grupe od stotinu mališana iz Dječjeg vrtića Medulin, u pratnji odgojitelja i voditelja te volontera uključenih udruga na kino matineju i projekciju 3D filma „Dumbo“ u pulski CineStar, prva je aktivnost ovoga projekta, održana prošloga utorka, 4.6.2019. Upoznati se s modernom tehnikom te pogledati najnoviju dugometražnu verziju Disneyevog klasika s 3D naočalama, kao vrhunski primjer audiovizualne umjetnosti i tehnologije, za male je Medulince bio pravi doživljaj i užitak.

U srijedu. 5. lipnja preko sto učenika nižih razreda posjetilo je redakciju i studio medulinskoga Medulin FM-a. Tom su prilikom, zahvaljujući susretljivosti uredništva uz radio voditelje kao zaista dobre domaćine, zakoračili u svijet ovog medija, kao i u njegov eter. Uzbuđeno, ali bez straha, učenici 1.a, 1.b, 2.b te trećeg i četvrtog razreda medulinske osnovne škole, radijskim su eterom prenijeli slušateljima svoje poruke i pozdrave. U prostoru Multimedijalnog centra Općine Medulin susreli su se pak, možda i prvi puta u životu, s crno bijelim nijemim filmovima. Ovaj umjetnički i medijski izraz s početka 20. stoljeća, potpuno drugačiji od modernih, svima njima dostupnim sadržajima, zaokupio je i zabavio mališane. U sklopu događaja za sve je učenike uslijedila zabava uz veselu, interaktivnu animaciju i cirkuske, žonglerske vještine Klauna Mareka.
U daljnjem tijeku projekta bit će organizirane aktivnosti prilagođene uzrastu učenika nižih i viših razreda osnovne škole, u suradnji sa stručnjacima Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu (DKMK) iz Zagreba. Oni će gostovati u medulinskoj osnovnoj školi te područnim školama i održati više interaktivnih predavanja-radionica na teme „Štetnost/korisnost videoigara“, „Sigurnost i zaštita na Internetu“, „Senzacionalizam, dezinformacije i laži u medijima“ te „Stereotipi i prikaz ljepote u medijima“. Kroz navedene aktivnosti učenicima od 1. do 8. razreda osnovne škole želi se potaknuti promišljanje djece o utjecaju medija i medijskih sadržaja na njihov svakodnevni život. 

Zasebna projektna aktivnost, namijenjena roditeljima, odgojiteljima i učiteljima te pedagoškim djelatnicima bit će predavanje psihologinje Ane Raguž koja dolazi iz Poliklinike za zaštitu djece i mladih grada Zagreba. Kroz predavanje „Touch screen generacije: od prevencije do intervencije“, Raguž će govoriti o izazovima koje digitalni mediji, toliko prisutni već u ranom djetinjstvu donose pred roditelje, odgajatelje, nastavnike i stručnjake mentalnog zdravlja. Tema je izrazito aktualna s obzirom na to da djeca, mladi, ali i odrasli svakodnevicu ne mogu više zamisliti bez korištenja najmoćnijih alata današnjice – digitalne tehnologije i virtualnih sadržaja. Također, vrlo često djeca i mladi znaju više od odraslih o samoj tehnologiji, no njihova znanja ne podrazumijevaju da će djeca znati koristiti tehnologiju na način koji je za njih siguran i odgovoran prema drugima. Posebice jer svijet suvremenih tehnologija nudi pregršt mogućnosti, ali istovremeno se u njemu kriju i brojni rizici i opasnosti. Kako djeci pomoći, kako ih zaštititi u digitalnom svijetu, kako im biti saveznici na digitalnom i stvarnom životnom putu, izrazito su bitna pitanja s obzirom na to da će se trend korištenja suvremenih tehnoloških alata zasigurno nastaviti.

Posljednja projektna aktivnost bit će aktivno uključivanje učenika viših razreda medulinske osnovne škole, članova novinarske grupe, u sam projekt, na način da će u pratnji voditelja grupe te volontera – članova udruga organizatora, posjetiti lokalne medijske kuće te se susresti s predstavnicima medija, novinarima, fotoreporterima, tehničarima u redakciji i studiju. Imat će priliku upoznati se s načinom kreacije novinarskog priloga, radijske emisije ili televizijskog informativnog sadržaja. Moći će i sami sudjelovati u pripremi konkretnog medijskog sadržaja upravo o provedbi projekta „Gledam, slušam, čitam – učim se i razvijam!“.

(REx)

Facebook komentari