Projekt ‘‘Art & choka festival’’ TUŠ Antona Štifanića

Projekt ‘‘Art & choka festival’’ TUŠ Antona Štifanića-68393

ODRŽANA RADIONICA SOMMELIJERSTVA EMILA PERDECA
I ove godine je projekt Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića iz Poreča odabran za sudjelovanje u programu Promocija zanimanja Ministarstva turizma RH kojim se doprinosi jačanju kompetencija i podizanju kvalitete znanja učenika u strukovnim školama. Radi se o projektu Art & choka festival koji će Ministarsvo financirati bespovratnim sredstvima u ukupnom iznosu od 40.000,00 kuna. Voditeljica projekta je prof. Ticiana Peteh, a provodi se u suradnji sa školom partnerom također iz Poreča Srednjom školom Mate Balote.

Tako je već u petak 20. svibnja u sklopu projekta Art & choka festival u Turističko-ugostiteljskoj školi Antona Štifanića u Poreču održana radionica iz osnova sommelijerstva, odnosno poznavanja i posluživanja vina. Gost predavač bio je Emil Perdec, regionalni povjerenik za Istru pri Hrvatskom sommelier klubu. Na radionici su sudjelovali učenici 3. razreda turističko-hotelijerskih komercijalista i 2. razreda kuhara, uključeni u projekt. U prvom dijelu radionice predavač je učenike upoznao s radom, ciljevima i misijom HSK-a, povijesti vina i načinima njegova posluživanja, te suvremenim trendovima konzumiranja i prodaje vina u ugostiteljskom objektu. Učenici su interaktivno sudjelovali u radionici, te su bili vrlo zainteresirani za usvajanje novih znanja. U drugom dijelu radionice Perdec je govorio o najpoznatijim sortama vina našeg podneblja, osnovama prezentacije, prodaje i posluživanja vina pred gostom. Za praktični dio radionice pripremljene su dvije etikete vina: bijelo Benvenuti Malvazija 2014. i crno Zigante Teran 2013. Učenicima je prezentiran pravilan način otvaranja boce, kušanja vina prije posluživanja gostu, kao i samo posluživanje vina gostu. Za posluživanje crvenog vina korišten je decanter, pa su učenici naučili zašto se i kako on pravilno koristi, te kako se vino poslužuje iz dekantera. Učenici su se i sami okušali u otvaranju boce, dekantiranju i posluživanju vina svojim kolegama iz razreda i nastavnicima koji su pratili radionicu. Saznali su i kako se opisuje vino, bojom, mirisom i okusom, te uz koja jela se uobičajeno sljubljuje.

Sljedećeg petka, 27. svibnja u školi će gostovati Saša Krajinović iz tvrtke Valamar d.o.o., bivši učenik škole, a od travnja i prvak Istre i Kvarnera u natjecanju iz sommelijerstva koje svake godine organizira HSK. (Rex)