Pripazite na provale u kuće i stanove

UPOZORENJE PU ISTARSKE
Nepoznati počinitelj je u razdoblju od 6. do 8. siječnja, u Ulici Lovrežica u Puli, provalio u stan u stambenoj zgradi te je otuđio sef s novcem, nakitom i drugim predmetima, čime je 39-godišnju vlasnicu oštetio za nekoliko desetaka tisuća kuna. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti događaja i tragaju za nepoznatim počiniteljem.

U cilju prevencije kaznenih djela provala i krađa iz stambenih objekata, posebice ukoliko odlazite na godišnji odmor ili na putovanje, policija preporuča poduzimanje odgovarajućih i jednostavnih mjera samozaštite:

- zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
- ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
- ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…)
- ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
- ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na društvenim mrežama, telefonskim sekretaricama ili drugim dostupnim mjestima o tome da ste odsutni iz svog doma,
- ne spremajte cvijeće s balkona i prozora, jer i na taj način dajete poruku da ste odsutni,
- novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima,
- zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše  mogli identificirati,
- novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima
- spremite ljestve i druge predmete  koje bi provalnici mogli koristiti,
- ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Također, ukoliko ste po povratku u svom domu zatekli provalnika, ne pokušavajte ga sami uhvatiti jer je možda naoružan, a vaša i sigurnost vaše obitelji je najvažnija. Odmah nazovite policiju na broj 192! Policiji u hvatanju počinitelja možete pomoći i ukoliko dobro upamtite:

- osobni opis: spol, starost, visina, odjeća, neki posebni znaci (npr. brada, brkovi, madež…)
- govor - dijalekt
- ako se udaljio vozilom – marka, registarski broj, boja,
- pravac u kojem je pobjegao

U slučaju da  počinitelja niste zatekli u svom domu, odmah pozovite policiju i ništa ne dirajte ili spremajte kako ne bi uništili korisne tragove koji policiji mogu pomoći u pronalasku počinitelja.

(REX)

Facebook komentari