Primjena ekstra djevičanskog ulja u gastronomiji

U SKLOPU PROGRAMA OSPOSOBLJAVANJA ZA POSLOVE SOMMELIERA MASLINOVOG ULJA
U petak, 19. lipnja 2020. godine, u prostorima obrta Giacometti-Moscarda, odnosno kušaone Wine Babos u Vodnjanu, održala se prava gastro-priredba „Primjena ekstra djevičanskog ulja u gastronomiji“. Radi se o gastro prezentaciji u sklopu praktične nastave programa osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja kojeg provodi Pučko otvoreno učilište – Università popolare aperta „Vodnjan-Dignano“. Radionicu je vodio chef Nikola Vuković, za 14 polaznika, koliko ih ove godine pohađa Program. Radi se o drugoj generaciji (budućih) sommeliera, nakon što je 2019. Program uspješno završilo 40 polaznika.

Tako su polaznici, nakon teorijskog i praktičnog djela s vježbama, odrađenih u proteklim mjesecima u prostorima Učilišta, imali prilike svo njihovo znanje primijeniti i u gastronomiji. Pod vodstvom jednog od najboljih kuhara, tako su imali prilike kušati tartar od lubenice s istarskom mozzarellom, grdobinu, steak s plavim pireom, meso boškarina s rimskim njokom, te čak dva deserta: sladoled od tartufa i čokoladni fondant s narančom - sve s dodatkom ekstra djevičanskih maslinovih ulja raznih sorti. Chef je za prigodu birao maslinova ulja Vodnjanštine (Salvela, Chiavalon, Belci, S. Antonio, Brist) te jedno obitelji Grubić iz Bala.

Ovim dijelom praktične nastave glede primjene maslinovog ulja u gastronomiji, program osposobljavanja za poslove sommeliera maslinovog ulja približava se kraju. Podsjetimo, radi se o prvom takvom programu na prostorima Republike Hrvatske, s kojim je vodnjansko Pučko otvoreno učilište krenulo s predavanjima u veljači prošle godine. Teorijski dio s vježbama vodili su dr. sc. Marin Krapac, Melinda Cossetto, dipl. inženjer agronomije, Irena Krajcar Kokalj, prof. psihologije i Bosiljka Bilić, dipl. inženjer sigurnosti, dok su praktičnu nastavu s vježbama vodili Marin Krapac i Melinda Cossetto.

(rex)

Facebook komentari