Prikupljanje potpisa protiv ovršnog zakona

SLOBODNA HRVATSKA I ORAH U PULI SKUPLJALI POTPISE NA TRŽNICI
Inicijativa Slobodne Hrvatske s ciljem rušenja Ovršnog zakona krenula je sa Zrinjevca u Zagrebu početkom ožujka, proširila se na više hrvatskih gradova da bi nakon mjesec dana stigla i u Pulu. Naime 1. travnja Puljani su imali priliku dati svoj potpis za rušenje zakona koji legalizira gubitak vlastitog krova nad glavom zbog duga od nekoliko stotina kuna. Na Gradskoj tržnici koja se nalazi na adresi u subotu od 10 do 13 sati aktivisti Slobodne Hrvatske i Oraha su prikupljali potpise i dali građanima informacije iz prve ruke.

Istarska županija se nalazi na 7. mjestu u Hrvatskoj s 14.579 blokiranih građana što čini oko 7% stanovništva ili preko 10% radno aktivnog stanovništva s dugom čak preko 2 milijarde kuna. Inače ukupan dug blokiranih u Hrvatskoj je preko 41 milijardu kuna s tim da je preko 80% ovršenika u nemogućnosti podmirenja svog duga već preko godinu dana. Posebno zabrinjava je činjenica da je u posljednje tri godine broj blokiranih se stabilizirao na oko 300 000, ali njihov dug se rapidno povećava. On je 2012. sa sličnim brojem blokiranih iznosio 16 milijardi kuna da bi se taj broj 2016. popeo na čak 41 milijardu kuna i koji i dalje raste po stopi od nevjerojatnih 38% godišnje.

Iz Slobodne Hrvatske poručuju: „Rješenje vidimo u rušenju postojećeg Ovršnog zakona i izradi novoga. Kao smjernice za izradu koristimo informacije koje nam šalju ovršeni koji najbolje znaju što je sporno. Do sada smo skupili 15 000 potpisa i zajedno s prijedlogom kojeg radimo s narodom idemo prema Saboru. Dok Plenkovićeva vlada piše zakon koji će spasiti Todorića mi pišemo zakon za spas naroda. Pozivamo što više građana da daju svoj potpis kako dali što jači legitimitet ovoj borbi i da nam se pridruže u borbi za humanije društvo i zakone.“

(rex/foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari