Prijavljeno 25 posto ukupnog broja djece za povratak, no koliko se djece stvarno vratilo u vrtiće?

OD PONEDJELJKA, 11. SVIBNJA ŠKOLE, VRTIĆI I JASLICE OTVORILI SVOJA VRATA
Od danas, škole, vrtići i jaslice otvaraju vrata za svoje polaznike. Budući da se nalazimo u suživotu s koronavirusom, za sve ustanove propisane su od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo upute za rad. Upute od strane Zavoda su među najrestriktivnijim u Europi, a usmjerene su na dobrobit djece.
Upute koje su propisane se odnose na ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove. U uputama se preporučuje da djeca i osoblje s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djeca čiji roditelji i ukućani imaju jednu od navedenih bolesti, ostanu kod kuće.

Organizacija boravka u vrtićima i školama:
• odgojno-obrazovne skupine djece s manjim brojem uvijek iste djece (po mogućnosti do 9 djece u grupi i jedan odgajatelj/nastavnik što ukupno daje po mogućnosti 10 osoba – nakon formiranja skupine djece, 14 dana od početka primjene ovih uputa uključujući neradne dane, ne primaju se nova djeca u skupinu),
• za jednu grupu djece brine jedan odgajatelj/nastavnik odnosno dva (u slučaju produženog boravka u školi odnosno u popodnevnoj smjeni u dječjem vrtiću) bez „preklapanja“,
• izbjegava se fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove,
• svaka odgojno-obrazovna skupina boravi u jednoj odgovarajućoj prostoriji,
• odgajatelj/nastavnik s djecom provodi što je više moguće vremena na otvorenom,
• krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je da će u školama biti oko 4.500 učenika dok će u vrtićima biti i do tri puta više djece nego u školama. S druge strane, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije, Dino Kozlevac na press konferenciji istaknuo je kako je prijavljeno 25 posto ukupnog broja djece za povratak u vrtiće i jaslice.

U razgovoru s ravnateljicom dječjih vrtića Pula Marizom Kovačević doznali smo broj djece koji se vratio u vrtiće te broj skupina po vrtićima.

Za povratak u vrtiće prijavljeno je 105-ero djece, od kojih je 102 s današnjim danom započeo svoj boravak.

Broj skupina koje su formirane po pulskim vrtićima:

Vrtić Centar 5 skupina
Vrtić Kaštanjer 3 skupine
Vrtić Zvjezdice 4 skupine
Vrtić Veli Vrh 3 skupine


(REX/L.Agičić/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari