Preventivne aktivnosti u Puli

PU ISTARSKA O SAMOZAŠTITI GRAĐANA
Policijski službenici Odjela prevencije PU istarske ovog su tjedna provodili brojne preventivne aktivnosti pa su tako u utorak, 5. prosinca, zajedno s djelatnicima Policijske postaje Pula-Pola i predstavnicima Udruge umirovljenih policijskih službenika, održali info punkta u Šijani, u cilju upoznavanja građana s preventivnim projektom Zaštitimo svoju imovinu te savjetovanja građana po pitanju samozaštitnih mjera na sprečavanju provala u kuće i stanove.

Policijski službenici su građane putem letaka koje su dijelili, ali i u razgovoru,  savjetovali kako jednostavnim redovnim radnjama u svom ponašanju mogu doprinijeti da ne postanu žrtve provala u svoje domove. Sve su još jednom podsjetili da svoje domove zaključavaju, bez obzira koliko kratko izašli, da zatvaraju vrata i prozore, kao i da njeguju dobrosusjedske odnose sa svojim susjedima, a koji u njihovoj odsutnosti mogu prazniti poštanske sandučiće, provjeravati nekretninu, povremeno paliti svjetla te mijenjati nivoe roleta, kako počinitelji ne bi opazili da nikoga nema kod kuće.

Pored razvijanja samozaštitnog ponašanja, građanima je predloženo da razmisle i o ugradnji mehaničke i tehničke zaštite na svojim objektima, a kako bi donijeli ispravnu odluku o ovakvom načinu zaštite, policijski službenici pozvali su ih da posjete Informativni centar za prevenciju u holu  zgrade PU istarske.

Preventivne aktivnosti nastavljene su jučer u Dnevnom boravku gerontološkog centra  Vile Trapp, koji djeluje u sklopu Doma za starije osobe Alfredo Stiglich u Puli, gdje su policijski službenici održali predavanje  o prijevarama na štetu starijih osoba na kućnom pragu. Informirali su ih o mogućim oblicima prijevara na štetu starijih osoba, koje predstavljaju specifičnu, osjetljivu i ranjivu skupinu populacije. Upozorili su ih na lažna predstavljanja, dovođenje u zabludu u pogledu tjelesnog ili materijalnog stanja i stradavanja, dovođenje u zabludu u pogledu marke i kvalitete proizvoda te iskorištavanje odsutnosti neke osobe, stresne situacije ili trenutnog duševnog stanja žrtve.
Policijski službenici građanima su prezentirali osnovne savjete o samozaštiti, kako na kućnom pragu, tako i u vlastitom domu, ali i na ulici. Kako nije potrebno da osoba koja ih želi prevariti dođe na vrata, već to može učiniti i putem telefona, sudionici su sa zanimanjem poslušali predavanje, a pojedini su i sami svjedočili ovakvim pokušajima prijevare. REX

Facebook komentari