Prevaranti vrebaju: provjerite prije nego što nekome uplatite novac

PAZINSKA POLICIJA UTVRĐUJE OKOLNOSTI TZV. PHISHING PRIJEVARE
Pazinska je policija jučer zaprimila prijavu pravne osobe da je jedan njihov djelatnik zaprimio stotinjak poziva građana, koji su putem elektroničke pošte zaprimili obavijest o tome kako trebaju uplatiti određene novčane iznose. Budući da su u elektroničkoj pošti navedeni kontakti djelatnika pravne osobe iz Pazina, zabrinuti građani pokušali su dobiti objašnjenje o čemu se radi i zašto se od njih traži uplata.

Policija utvrđuje okolnosti događaja i upozorava građane da pripaze na različite oblike internetskih, tzv. phishing prijevara te da kada netko od njih traži novac putem elektroničke pošte, ništa ne uplaćuju, već neka prvo sve provjere.

Ako građani zaprime elektroničkom poštom poruke putem kojih nepoznati počinitelji pokušavaju na prijevaran način doći do protupravne imovinske koristi, pozivamo građane da ne odgovaraju na takve poruke, već da ih samo obrišu i ažuriraju lozinku za pristup svojoj elektroničkoj pošti.

Savjetujemo građanima da svoje korisničke podatke i lozinke ne daju nikome niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama, a ako su to učinili, neka lozinku odmah promijene. Ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, moraju promijeniti i nju.

Na MUP TV YouTube kanalu pogledajte više savjeta o sigurnijem internetu te na Twitter računima MUP-RH i CERT.hr:  #Surfajsigurnije    #internetskeprijevare

(REX)

Facebook komentari