U Istri ukupno 72 zaraženih koronavirusom - VIDEO

JUČER OZDRAVILA 1 OSOBA, DANAS ĆE JOŠ 2 PUSTITI IZ BOLNICE
Danas su u Istri utvrđene još tri osobe zaražene koronavirusom, pa ih je sada ukupno 70, dok su dvije osobe preminule.

Od te tri novozaražene, dvije su povezane s postojećim slučajevima iz Umaga, a jedna s letom iz Turske. Tako se broj poznatih istarskih slučajeva zaraze povezanih s tim letom popeo na 9.

Dobra vijest je da je jučer popodne u Zagreb poslano 12 briseva i svi su negativni. Ukupno su, dakle, od 44 brisa poslanih posljednjih dana, 3 pozitivna, a 41 negativan.

Danas se očekuju rezultati za još 6 briseva.

Teritorijalni raspored zaraženih:

Umag 20
Brtonigla 12
Pula 8
Poreč 7
Ližnjan 4
Novigrad 4
Vodnjan 3
Labin 2
Buje 2
Višnjan 2
Motovun 2
Kanfanar 2
Raša 1
Svetvinčenat 1
Fažana 1


Više je zaraženo muških osoba, i to 2/3.

Prosječna starosna dob zaraženih je 51 godina.
Od 60 do 70 godina je 14% zaraženih, a preko 70 njih 15%.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović uputio je građanima zamolbu:
1) Osobe u samoizolaciji – trebaju se držati mjera i ne izlaziti iz kuće za vrijeme samoizolacije, kao i mjera koje su vezane uz odnos s ukućanima s kojima se nalaze u samoizolaciji, zbog mogućeg bliskog kontakta i onda eventualnog prijenosa bolesti.
2) Osobe starije životne dobi, kronološki bolesnici i osobe koje imaju imunološke poremećaje – ne smiju izlaziti bez prijeke potrebe jer su oni najrizičniji
3) Svi ostali građani – moraju se pridržavati svih mjera smanjenog kontakta odnosno socijalnog distanciranja i držanja razmaka kao i držanja osobne higijene

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić napomenula je kako svi hospitalizirani imaju stabilno kliničko stanje; polovica je sa srednje izraženim simptomima, a polovica je gotovo bez simptoma.
Jedna je ženska osoba srednje dobi teže bolesna ali joj još uvijek nije potreban respirator.

Tijekom jučerašnjeg dana jedna je muška osoba ozdravila i puštena je s pulskog odjela infektologije, dok će se danas otpustiti još dvije osobe (muškarac i žena) koje su bile na liječenju ali su ozdravile (nemaju simptome i zadnja 2 uzastopna brisa su im bila negativna).

Hrstić je navela i stanje zdravstvenih radnika: "Dvoje liječnika danas izlaze iz samoizolacije, dok je dvoje novih od jučer u samoizolaciji - laboratorijski inženjer i radiološki inženjer, jer su bili u kontaktu s potencijalno oboljelom osobom."

Načelnik stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac zahvalio je svim građanima koji poštuju donesene mjere koje su im narušile redovan život i rad. "Sve je veći broj discipliniranih i ako ovako nastavimo, brzo ćemo izići iz ove situacije."

 

Posted by Regional Express on Monday, March 30, 2020

(Rex/foto:Manuel Angelini)

Facebook komentari