Premijera opere „La Canterina“ pulske Muzičke akademije

U SRIJEDU, 15. SVIBNJA NA MALOJ SCENI INK
Po prvi put u povijesti Muzičke akademije u Puli postavlja se opera na sceni pulskog kazališta. Radi se o komičnoj operi Josepha Haydna „La Canterina“, koju će svi zainteresirani moći pogledati sutra, u srijedu 15. svibnja u 20 sati na Maloj sceni INK. 

Ova je opera nastala sinergijom Muzičke akademije i Istarskog narodnog kazališta – Gradskog kazališta Pula te je rezultat rada studenata solo pjevanja na kolegijima Studij opernih uloga, Operna gluma, Scenski pokret i Pjevanje. 

Režiju potpisuje Ozren Prohić, koreografiju Almira Osmanović, dirigira Domeniko Briški, a nastupaju studenti Georgie Goldin (sopran) u ulozi pjevačice 'canterine' Gasparine, Ana Mikac (sopran) u ulozi Apollonije, njezine lažne majke, Marija Ticl (sopran) koja će tumačiti mušku ulogu sina trgovca Don Ettorea, Josip Krajačić (tenor) u ulozi učitelja pjevanja Don Pelagia te Patrik Andreja u nijemoj ulozi Don Bargella. 

Studenti bez treme, ali uz veliku dozu pozitivnog adrenalina čekaju sutrašnju premijeru, za koju su se pripremali i do dvije godine za svoje uloge. Uvježbavao ih je profesor Sandro Vešligaj koji je s njima proveo svaku probu, a znalo ih je biti i do dvije-tri na dan. 

Kako je istaknuo dekan Muzičke akademije Dražen Košmerl, postavljanje ove opere bilo je izuzetno zahtjevno iz nekoliko razloga, među kojima je najvažniji taj što Pula nema orkestar, pa su zato oformili manji komorni ansambl, za kojeg Prohić kaže da je zametak Istarske simfonije. Dirigent Domeniko Briški također je iskazao svoju želju da Istra dobije simfonijski orkestar koji će imati svoju koncertnu sezonu i podignuti razinu življenja u Istri.

„U vremenu kada izađemo na cestu i nemamo zašto biti radosni, u kojem je depresija znak pristojnosti, kada propadaju firme i propada sve što vrijedi, ja sam danas beskrajno sretan“, kazao je redatelj opere Ozren Prohić te dodao da će se sutra, u srijedu 15. svibnja dogoditi pionirska produkcija glazbeno scenskog djela komičnog karaktera koje će zasigurno razveseliti gledatelje. 

Ova komična opera u dva čina traje 47 minuta, a ulaz je besplatan.

(REx/Foto: Manuel Angelini)

Facebook komentari